marți

Vrem schimbare!


Cu sania, singurul mijloc de transport
disponibil acum pentru ţăranul român


Din Piaţa Universităţii şi până în cel mai îndepărtat colţ al ţării cu zăpada până peste case, se vorbeşte despre „schimbare”. Vrem să îl schimbăm pe Băsescu dar nu vrem la conducere să vină USL-ul. Sau vrem la conducere pe oricine dar nu îl mai vrem pe actualul Preşedinte. Vrem să fie redeschise spitalele sau măcar dacă nu se mai deschid, să nu avem nevoie de tancuri pentru a ajunge la cea mai apropiată unitate medicală. Protestăm împotriva PDL-ului că a împins până la absurd taxa auto, uitând că de fapt Tăriceanu, prim-ministru PNL, a fost cel care ne-a adus „bucuria asta”.
            „PDL=USL → aceeaşi mizerie” spun cei cu ochii deschişi care văd încrengătura realizată în ultimii 20 de ani între oamenii politici care s-au perindat la guvernare sau în opoziţie, făcând schimb de locuri bătându-se prieteneşte pe umăr în spatele camerelor de filmat.
            Vrem schimbare. Vrem să mai vedem şi altfel de personaje la televizor. Parcă ne-am cam plictisit de un politician cu zeci sau sute de mii de euro în bancă şi care se plânge că fiind în grevă parlamentară va trebui să se împrumute la prietenui ca să nu moară de foame.
Cu caprele spre casă de la fantână
            Vrem schimbare. O schimbare care să ne mai ducă şi în sus. Ne-am săturat parcă, de schimbări care ne-au împins din ce în ce mai tare în mocirlă, cu ochii aţintiţi spre „marii” analişti politici care până târziu în noapte ăşi dau cu părerea despre sănătate, politică, agricultură, învăţământ. Aceeaşi oameni care ăşi dau cu părerea despre toate. De fapt, asta ar fi singurul lucru pe care nu vrem să îl schimbăm… şi anume că românii sunt nişte genii. Serios acum, dă-i unui român un ciocan şi 2 metri de sârmă şi vei vedea că îţi repară orice. Pune-l să vorbească despre politică şi nu îl mai opriţi nici cu ordinul procuraturii.
            Vrem schimbare. Pentru că toată lumea se schimbă, parcă am vrea să o facem şi în mediul politic românesc. Acem aceiaşi politicieni de la care cerem reforme. E ca şi cum am lua de de la dezmembrări piese de dacie şi am încerca să construim un mercedes. Şi ne mai mirăm că nu merge: „Hârbul dracului! Şi doar îl vopsisem aşa de frumos!?”
            Vrem să schimbăm soarta societăţii româneşti schimbnd partidele între ele. Partide reprezentate de aceiaşi emanaţi ai Revoluţiei. Chiar nu aţi observat cât de tinerel pare moş Ion Iliescu în ultimele zile? Iar după el, încolonaţi frumos, toţi cei care l-au ridicat la rang de zeu pe cel care se identifică cu imaginea partidului… Ar fi vrut cei tineri să îi spună „Dumnezeu” dar şi-au adus aminte că nea Ion este ateu; aşa că au lăsat-o mai moale.
            Vrem o schimbare a atitudinii politicienilor care mai întâi ar trebui să ne întrebe dacă este oportun să cumpere avioane în timp ce mor oameni în case îngropate în zăpadă şi de ce să avem avioane americane când cele frantuzeşti sunt mai ieftine.
            Vrem o schimbare. Partea proastă este că nu e suficient să schimbăm partidele între ele dacă sunt reprezentate de aceiaşi mafioţi. În esenţă, toate partidele sunt bune. Aşa că dacă tot vrem să schimbăm ceva, atunci haideţi să schimbăm oamenii politici. Nu cotează că vor fi alegeri anticipate sau la termen. Important este să alegem oameni politici cinstiţi (pun pariu că pe undeva mai există şi aşa ceva) şi specialişti adevăraţi. Chiar dacă ultimul recensământ ne arată că populaţia României a mai scăzut cu 2 milioane, ne mai rămân vreo 20 de milioane din care putem alege câteva sute de români adevăraţi care să ne scoată din rahatul în care ne afundăm pe zi ce trece, din ce în ce mai mult.
            Dacă tot vrem să schimbăm ceva, să începem cu începutul!
            A venit vremea ca cei care apar pe liste să mai fie aleşi şi pe alte criterii decât numărul zerourilor de pe cecurile cu care sponsorizează partidul.
            Propun această revoluţie paşnică. Promovaţi politicieni adevăraţi din cadrul partidelor pe care le simpatizaţi. Iar şmecherii de până acum, să se bucure de cât au furat! Iar pe noi să ne mai lase…
Printre oi...
            Din păcate pentru noi, România a ajuns într-o situaţie în care nu ne mai permitem  să avem un alt guvern de maimuţoi incompetenţi, indiferent de rezultatele „excelente” obţinute ca spioni şefi sau mai ştiu eu ce experienţe dubioase care numai pentru conducerea unei ţări nu îi califică.
            De zeci de ani, ni s-a spus că „trebuie!”
„Trebuie” să devenim eroi ai muncii socialiste…
„Trebuie” să devenim generaţie de sacrificiu…
„Trebuie” să înghiţim toate rahaturile unor oameni politici care până mai ieri erau şoferi iar astăzi ţin în mână sau vor să apuce cât mai strâns fraiele ţării.
            Dar nimeni nu ne-a spus că „trebuie” să ne luăm soarta în propriile mâini, să nu mai aşteptăm ca salvarea să vină de la americani, de la Bruxelles, de la Moscova sau din partea unui politician mediocru.
            Dar pentru asta ce ne „trebuie”?
Avem nevoie de o revoluţie!
În aşteptarea primăverii
            Fără cocktailuri Molotov sau ciocniri cu Jandarmeria. Avem nevoie de o revoluţie în mentalitatea noastră. Pentru că doar dacă acceptăm premiza revoluţiei, putem da frâu liber imaginaţiei pentru a fi în stare să înfruntîm viitorul şi să revenim pe linia de plutire. Scimbările enorme care ne aşteaptă, vor sfărâma relaţiile convenţionale cetăţean-politician, adică slugă-stăpân. Timp de mai bine de 20 de ani, am fost tipul de cetăţean model care face ce i se spune, care mai strânge cureaua cu o gaură când i se cere şi care acordă încredere necondiţionată unor neispraăviţi.
Acum trebuie să mai fie şi altfel!
Trebuie să mai vrem şi o schimbare în bine!!!
Manole Silviu

Niciun comentariu: