miercuri

ROLUL MONARHIEI ÎN ROMÂNIA


Cu siguranţă mulţi nu au idee ce sărbătorim la 24 ianuarie, însă cei care ştiu că sărbătorim unirea înfăptuită de ALEXANDRU IOAN CUZA, ştiu şi ce anume s-a întâmplat după aceea?
            Mi-am pus această întrebare după ce am văzut reportajele difuzate la TV pe diverse posturi, în care oamenii au mers la horă şi s-au înghesuit la sarmale şi vin fiert dar nu aveau habar de cine a fost CUZA, mai cu seamă ce s-a întâmplat după aceea. Astfel am ajuns să-mi pun personal această întrebare şi să-mi limpezesc în minte anumite idei neclare cum ar fi: cine a venit la putere după CUZA; ce-i cu acest controversat personaj ,,Regele MIHAI” de care au spaimă toţi preşedinţii României foşti şi actuali; cum şi când au ajuns comuniştii la putere.
Domnia lui ALEXANDRU IOAN CUZA a fost caracterizată de o nerăbdătoare dorinţă de a ajunge din urmă Occidentul, dar efortul domnului şi al sprijinitorilor săi întâmpină rezistenţa forţelor conservatoare şi a inerţiilor colective. Mai grav, el stă sub semnul provizoratului, căci domnia lui Cuza este percepută ca pasageră; ţara a vrut un domn străin, l-a acceptat însă pe cel autohton, dar n-a renunţat la vechea doleanţă; în aşteptarea contextului prielnic, ea îngăduie un provizorat.
            Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel unirea celor două ţări române. Devenit domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterea suzerană şi puterile garante şi apoi pentru desăvârşirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi ţara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern. Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliţie a partidelor vremii, denumită şi Monstruoasa Coaliţie, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacţionat astfel faţă de manifestările autoritare ale domnitorului.
            Odată cu abdicarea forţată a lui Cuza, pentru a depăşi cât mai repede aceste momente de nesiguranţa politică, românii au urmat exemplul grecesc şi au propus aducerea unui principe străin. După mai multe discuţii s-a hotărât aducerea în ţară a prinţului CAROL de Hohenzollern-Sigmaringen. Principele Carol s-a născut la 7 aprilie 1839 fiind al doilea fiu al prinţului Carol Anton de Hohenzollern-Sigmaringen si al prinţesei Josefina de Baden si a avut o copilărie liniştită petrecută în domeniul familiei de la Sigmaringen.  I. C. Brătianu, reprezentantul statului român, l-a ajutat în luarea unei decizii care i-a schimbat definitiv viaţa. Se spune că în timpul discuţiei cu Brătianu, prinţul a deschis un atlas geografic şi a observat că dacă trasezi o linie din Anglia până în India aceasta trece prin România, care va fi deci o ţară foarte importantă a Europei. Primii trei ani de guvernare au fost foarte grei, fiind dominaţi de o puternică instabilitate guvernamentală datorată faptului că în tot acest timp au reînceput luptele între partidele politice, fiecare formaţiune politică încercând să-l câştige pe Carol de partea sa. Pe 15 noiembrie1869 se căsătoreşte cu principesa Elisabeta de Wied. În jurul anului 1880 va fi recunoscută independenţa României pe plan internaţional. Familia princiară primeşe titlul de Alteţă Regală, iar ziua de 10 mai devine sărbătoare naţională. La 14 martie 1881 se face înălţarea României la gradul de regat. Pe 10 mai se face încoronarea, într-o ceremonie fastuoasă, la care a fost prezentă toată clasa politică românească şi străină iar Carol şi Elisabeta devin regele, respectiv regina României. Speranţa că vor avea un copil, mai ales un moştenitor la tron, s-a diminuat considerabil o dată cu trecerea anilor, ceea ce a dus, în cele din urmă, la desemnarea lui Ferdinand ca moştenitor al tronului. Acesta era fiul lui Leopold, fratele lui Carol, şi avea pe atunci doar 16 ani,  fiind un tânăr timid, blond cu ochi albaştri. Tânărul, pasionat de botanică, nu părea a fi prea interesat de tronul României. El va fi adus la Bucureşti, unde va sta sub supravegherea strictă a unchiului său şi unde va începe lecţiile de limba română. În 1914 regele Carol se afla foarte aproape de moarte. Slăbit şi aproape lipsit de puteri a asistat la începutul a ceea ce va fi Primul Război Mondial. Moare la 27 septembrie 1914. Carol I, prinţul străin, care îndată ce a pus piciorul pe plaiul românesc a spus că el nu mai este german ci român, a reuşit să ţină frâiele puterii în mâinile sale pentru mai bine de patruzeci de ani. El s-a impus în situaţii grele şi a avut curajul şi înţelepciunea să treacă cu bine de încercările grele ale domniei sale, care nu au fost puţine la număr. Deşi la început nu a fost iubit, ba chiar dispreţuit, datorită originii şi a firii sale reci şi închise, el a devenit eroul sub comanda căruia romanii au luptat pentru independenţă.
Tânărul FERDINAND a devenit moştenitor la tronul României, al unchiului său, regele Carol I al României, în noiembrie 1888, după ce mai întâi tatăl său a renunţat în 1880 şi apoi fratele său mai mare, Wilhelm, în 1886. În 1889, Parlamentul României îl recunoaşte ca prinţ al României. Guvernul român nu a cerut convertirea sa de la catolicism la ortodoxism, însă a cerut ca viitori copii să fie ortodocşi, religia de stat a României. Prinţul Ferdinand s-a căsătorit la 10 ianuarie 1893 cu Prinţesa Maria de Edinburgh, care era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Au avut împreună trei fii şi trei fiice, cel mai mare băiat, botezat Carol, urmând să devină Regele Carol al II-lea al României. În 1914, Ferdinand a devenit Rege al României, la 49 de ani, depunând juramântul solemn şi promiţând că va fi "un bun român". În timpul războiului mondial, regele Ferdinand s-a alăturat curentului favorabil Antantei, şi, în 1916, pe 14 august, a prezidat Consiliul de Coroană în cadrul căruia s-a luat o hotărâre dramatică: intrarea României în război împotriva ţării sale natale, Germania. Cu tot entuziasmul românilor, situaţia de pe câmpul de luptă nu a fost favorabilă, o bună parte din teritoriul României fiind ocupat de către trupele Puterilor Centrale. Ferdinand şi întregul guvern român s-au refugiat, în noiembrie 1916, la Iaşi. Pentru rege şi familia sa a fost o perioadă extrem de grea, perioadă în care toate planurile păreau să se năruie. Ferdinand a fost încoronat rege al României Mari printr-o ceremonie spectaculoasă, în ziua de 15 octombrie la Alba Iulia.  Viaţa politică internă în timpul domniei sale a fost dominată de Partidul Naţional Liberal condus de fraţii Ion şi Vintilă Brătianu. Cucerirea Transilvaniei a lărgit însă baza electorală a opoziţiei, a căror partide principale s-au unit în ianuarie 1925 - octombrie 1926, pentru a forma Partidul Naţional Ţărănesc. În 1921, Ferdinand va avea bucuria să trăiască naşterea nepotului său, Mihai, fiul lui Carol şi al Elenei. Regele Ferdinand a murit în 1927, de cancer intestinal şi a fost urmat la tron de nepotul său Mihai.
Deoarece Regele Mihai avea doar 6 ani, o regenţă a fost formată din prinţul Nicolae, patriarhul Miron Cristea şi Gheorghe Buzdugan, preşedintele  Înaltei Curţi de Casaţie. La 18 ani a fost proclamat rege fără depunerea vreunui jurământ pe constituşie şi fără votul de aprobare al parlamentului. Regele Mihai a fost încoronat cu  Coroana de Oţel‎  şi uns rege de Patriarhul  României  Nicodim Munteanu, în catedrala patriarhală din Bucureşti imediat după abdicarea lui Carol al II-lea, la 6 septembrie. Regele Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. Comuniştii au anunţat abolirea monarhiei şi instaurarea unei republici populare şi au transmis la radio înregistrarea proclamaţiei regelui despre propria sa abdicare. Există câteva relatări asupra motivelor abdicării regelui Mihai. Potrivit acestuia, prim-ministrul comunist Petru Groza l-ar fi ameninţat cu un pistol şi cu şantajul că urma să execute 1.000 de deţinuţi studenţi dacă nu abdică.
Avantajele monarhiei constitutionale sunt  următoarele: Regele domneste, dar NU guvernează.  Premierul este  factorul executiv. Regele veghează doar la respectarea Constituţiei şi intervine atunci când lucrurile NU mai pot fi ţinute în frâu sau când se fac abateri de la Constituţie. În astfel de situaţii poate cere dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate pentru un nou guvern. Regele este garantul democraţiei, al respectării Constituţiei. Ţările de vârf din întreaga Europă şi din lume sunt monarhii constituţionale. Avem exemple ţări ca Suedia, Norvegia, Danemarca, Belgia, Olanda, Luxembourg, Spania, Marea Britanie. Faţă de republică,  unde fiecare conducător care vine la putere încearcă  să-şi asigure familiile lor cumulând averi, în cazul monarhiei constituţionale, averea Casei Regale rămâne aceeaşi, NU se modifică în timp, ea transmiţându-se prin moştenire urmaşilor la Tron.
Regele MIHAI,  este martorul istoriei pe care comuniştii au călcat-o în picioare. Pe de altă parte este  ultima noastră speranţă pentru o ţară care şi-ar putea recupera, măcar parţial respectul în lume. Regele Mihai este proba faptului ca există nobleţe înăscută, nu facută.
Acum, la început de an 2012, Regele Mihai ocupă primul loc în încrederea romanilor, cu un procent mai mare decât al oricărei personalităţi publice. Încrederea pe care românii i-o acordă Regelui este normală, având în vedere contextul politic. Reiese că în ciuda vremurilor tulburi, a greutăţilor, oamenii au nevoie, în primul rând, de ceea ce reprezintă şi inspiră Regele Mihai şi Familia Regală: demnitate, normalitate, identitate, tradiţie, sentimentul că facem cu toţii  parte dintr-o comunitate.



Sursa:   WIKIPEDIA. RO                                                       Ec. FELECAN VALERICA
Articol preluat din revista Taranul Roman

Niciun comentariu: