marți

Cum să scrii istoria?


Istoricii şi însăşi literatura de specialitate afirmă faptul că Hitler şi partidul care l-a susţinut încă din perioada ascensiunii sale, au schimbat cursul istoriei datorită faptului că acesta a fost cel care a condus lumea către cea mai mare conflagraţie a tuturor timpurilor, prin promovarea unei ideologii absurde, a demagogiei, antisemitismului şi genocidului. Caracterizat a fi un personaj instabil din punct de vedere psihic, a intrat în istoria lumii în momentul în care a ajuns la conducerea Germaniei, implicând şi sacrificând milioane de vieţi în vederea obţinerii unor idealuri irealizabile: supremaţia rasei ariene şi domnia sa timp de 1000 de ani.
Modalităţle prin care se poate scrie istoria sunt complexe şi complicate mai ales dacă avem în vedere actorii politici din zilele noastre. Dacă iniţial, criterii precum bunăstarea cetăţenilor sau creşterea economică, erau primordiale, scena politică actuală se rezumă la injurii, acuzaţii grave de corupţie şi afaceri în beneficiul interesului personal. Din acest punct de vedere, este necesar doar să facem o scurtă analiză a situaţiilor care au marcat recent sfera socială;  tăierea salariilor bugetarilor, taxe şi impozite astronomice, reducerea la tăcere sau excluderea personalităţilor care într-adevăr sunt considerate valoroase în interiorul ţării noastre. Schimbul de opinii între actorii oplitici lasă mult de dorit mai ales din punctul de vedere al vocabularului utilizat atât în relaţiile cu presa cât şi în relaţiile interpersonale care se stabilesc în interiorul Guvernului sau Parlamentului.  
Mai mult decât atât, o vorbă din popor spune că „românul ia atitudine în momentul în care îi ajunge cuţitul la os”; acest lucru a scos în stradă mii de oameni care, nemulţumiţi de faptul că nu au suficienţi bani pentru a trăi, tânjesc către o situaţie mai bună; vorba aceea: pentru acest motiv am căutat să înlăturăm comunismul.
2012, an electoral. Cetăţenii sunt chemaţi la urne pentru a-şi exprima dorinţa cu privire la scena politică. Din acest punct de vedere se analizează aspecte precum: eu cu cine votez? Cu toate că iniţial ar părea o dilemă (dat fiind faptul că ai de unde să alegi), ulterior se constată faptul că, nu există suficientă calificare, credibilitate, onestitate, transparenţă (şi lista poate continua la nesfârşit) pentru ca votantul să poată considera că alegerea făcută este şi corectă.
Subliniind importanţa de a rămâne în istorie ca şi actor reprezentativ al scenei politice,  ne rămâne doar să lansăm următoare întrebare: Aceştia merită într-adevăr ca istoria să-i aibă în evidenţele sale? Răspunsul rămâne la apreciarea dvs.
Loredana Terec – Vlad
Articol preluat din revista Taranul Roman

Niciun comentariu: