joi

O Propunere Indecentă


O propunere indecentă

Comisia Europeană are în vedere o disciplină comunitară pentru zahăr care ar putea expune la riscuri filiera sfecla de zahăr – zahăr naţională.
Ipotezele care circulau au fost confirmate: Comisia Europeană a prezentat în mod oficial în cadrul Consiliului Agricol din 22 iunie 2005 o propunere de regulament comunitar pentru a reforma sectorul sfeclei de zahăr, care va avea consecinţe grave privind venitul întreprinzătorilor (fermelor n.t.) agricoli interesaţi şi de supravieţuire pentru întregul sector al zahărului care a fost mereu un punct strategic în sectorul agroalimentar italian. Consecinţele unei asemenea propuneri se vor vedea în viitor prin îngreunarea balanţei comerciale italiene către exterior. Tocmai din aceste motive preşedintele nostru naţional, Paolo Bedoni a luat iniţiativa abordându-l direct în această problemă pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, reamintind că ’’deşi conştienţi de necesitatea reformării sectorului , având în vedere necesara deschidere către pieţele mondiale şi noile politici ale UE faţă de ţările în curs de dezvoltare, trebuie evitat riscul restructurării sectorului la nivel european şi trebuie ţinut cont de specificitatea şi interesele producătorilor în întreaga filieră a sfeclei de zahăr italiene’’.
Într-adevăr, noua propunere nu poate penaliza acele ţări ca Italia care au menţinut mereu echilibrul între cota zahărului produs şi tensiuni internaţionale (ce ar fi rezultat).
În regiunea Veneto filiera sfeclei de zahăr se compune din 8.000 de producători agricoli, o suprafaţă cultivată de peste 40.000 ha care alimentează patru centre de
prelucrare (Pontelongo şi Portoviro în Veneto, Bondeno şi Pontelagoscura în Emilia Romangna) şi este o sursă deloc de neglijat care dă de lucru la câteva sute de oameni. Acum mai mult ca niciodată va trebui căutat consensul politic maxim pentru a apăra cu forţă producţia şi filiera italiană în delicatele tratative care va implica executivul european în lunile următoare. Nu este vorba să ridicăm baricade, suntem în favoarea modificării normelor care regularizează la nivel european sectorul zahărului, cu condiţia ca să prevadă introducerea unui ajutor direct producătorilor ca o compensare parţială a reducerii preţului care se
prevede pentru zahăr ca urmare a deciziilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, cu condiţia ca fiecare stat membru să menţină cotele istorice de producţie cu condiţia ca să se introducă un ajutor în susţinerea reconversiei fabricilor şi acestea să fie garantate prin norme şi surse financiare ale reformei cel puţin până în 2013 în conformitate cu restanţa Politică Agricolă Comună.
În timp ce pe acest cadru de referinţă organizaţia noastră acţionează la orice nivel instituţional în apărarea întreprinderilor (fermelor) agricole şi a filierei zahărului italian, asumă motivaţiile semnificative ulterioare (sindicatului) Coldiretti în a vrea să încheie tratativele privind propunerea precedentă şi cu interlocutori diverşi într-o Comunitate a 15 ţări. Un punct de meditaţie şi un avertisment pentru cei care în 2004 au obstrucţionat ,(…) procesul de reformă definit de precedenta Comisie, care foarte probabil ar fi garantat continuitatea producţiei şi în mod progresiv ar fi făcut competitivă industria de prelucrare printr-un program de restructurare ghidat în timp.
Giorgio Piazza, Presidente Coldiretti Venezia
(Articol publicat în revista ’’ il Coltivatore veneziano’’ din iunie 2005)
Aşa îşi apără agricultorii italieni interesele; prin sindicatele în care s-au organizat. Cum îşi pot apăra interesele şi agricultorii din România? De aceea s-a înfiinţat sindicatul ’’CULTIVATORII DIRECŢI DIN ROMÂNIA’’ pentru a apăra interesele tuturor. Dar ca să avem succese trebuie să fim mulţi, uniţi şi bine informaţi.
Conducerea Sindicatului, prin instrumentele sale prevăzute în Statut şi Regulamentul de funcţionare vă stă la dispoziţie.
Manole Benieamin

Niciun comentariu: