joi

Agricultura, motor al sistemului economic


Agricultura, motor al sistemului economic
veneţian

Regiunea (guvernul regional, n.t.) trebuie să fie catalizatorul pentru un nou model de dezvoltare sustenibilă.

Coldiretti deschide o nouă fază de mobilizare pentru a reaminti întregii societăţi că agricultura are un rol activ în producerea de alimente salubre, în supravegherea teritoriului şi în salvgardarea calităţii mediului înconjurător.
“Agricultura, motor al sistemului economic” este sloganul cu care, întăriţi prin alianţa semnată cu consumatorul, cerem Regiunii Veneto să devină catalizatorul pentru un nou model de dezvoltare cu adevărat sustenibilă căruia agricultura să-i fie punctul de sprijin.
De pe terenurile noastre pot veni importante oportunităţi pentru a reduce poluarea atmosferică, cum de exemplu se întâmplă deja în Germania şi Franţa, şi împotriva petrolului scump se poate investi în energii alternative.
În Veneto se produc 59 de milioane de qintale de cereale, sfeclă se zahăr, floarea soarelui din care putem obţine bio-carburanţi. Un hectar de floarea-soarelui furnizează 12 qintale de motorină „verde” care reduce de la 50 până la 80% emisiile de substanţe poluante. Biomasa produsă de reziduurile agroindustriale ca şi cele peste 420 de ha. de pădure sunt o importantă sursă energetică.
Pentru a trece de la vorbe la fapte este totuşi necesar să se pună la punct un sistem public de măsuri economice care, pe de o parte, să garanteze luarea de măsuri eficiente în gestionarea cererii de energie şi pe de altă parte să reprezinte o strategie coerentă în măsură să acopere aspectele de politică a mediului, energetică, agricolă şi fiscală. Regiunea, în mod particular, trebuie să pregătească un program care să orienteze în mod sistematic instituţiile şi cetăţenii către producerea de energie (căldură şi electricitate) prin mici centrale. Proiectul nostru implică (are în vedere, n.t.) toată filiera, de la producător la consumator, de la subiecţii intermediari (ce fac legătura n.t.) ai filierei agroalimentare la instituţii.
Nu este vorba de utopii ci de lucruri concrete. Din uleiul de măsline ia naştere o linie completă de cosmetică, de la creme pentru faţă, la săpunuri şi spumă de baie; acelaşi lucru pentru orez de la care, în afară de băuturi alcoolice, se pot obţine şi diverse creme pentru piele. Din amidonul din porumb, grâu şi cartofi se obţin bioplastice care au caracteristicile şi calităţile materialelor tradiţionale dar, în plus, permit economisirea energiei contribuind la reducerea efectului de seră şi printre altele, la sfârşitul ciclului de utilizare se transformă în humus fertil, fiind în totalitate biodegradabil. (…) La acestea se adaugă fibre textile pentru bluze şi cămăşi dar şi obiecte de interior cum ar fi, perdelele, cearşafuri, mochete, umpluturi pentru perne şi canapele, care spre deosebire de fibrele chimice derivate din petrol, garantează aceleaşi performanţe şi reduc la zero riscul alergiilor, tot mai frecvente cu produsele sintetice.
O agricultură „nu doar bună de mâncat” este mesajul care însoţeşte mobilizarea noastră, care va vedea Coldiretti implicată în strângerea de semnături în sprijinul unei propuneri de lege din iniţiativa populară pentru a produce energie de pe terenurile agricole şi a reduce dependenţa de petrol , de-fiscalizând carburanţii obişnuiţi din culturile agricole naţionale. Împreună cu acestea, a bio-carburanţilor şi răspândirea surselor energetice regenerabile pentru a reduce efectul de seră, în următoarele luni vom aduce în pieţele veneţiene, o serie de propuneri care merg de la crearea de iniţiative regionale, pentru calitatea alimentelor şi preţurile adecvate (garantate, n.t.) ale acestora la prezenţa patrimoniului eno-gastronomic în restaurantele publice (…), de la indicarea obligatorie a locului de origine pe toate alimentele de la promovarea unei legi pentru a menţine Regiunea Veneto „Ogm free” (liberă de organisme - plante sau animale – modificate genetic, n.t.) şi stimularea cercetării privind bio-tehnologiile.
Giorgio Piazza
Presidente Coldiretti Venezia
(revista: „il Coltivatore veneziano”, novembre 2005
Articol tradus şi prescurtat de Manole Benieamin

Niciun comentariu: