sâmbătă

Fondurile europene

Guvernul Boc a transmis catre HotNews.ro scrisoarea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, datata 23 iunie, in care seful CE isi exprima ingrijorarea in legatura cu gradul redus de absorbtie a fondurilor UE, de numai 3%. Guvernul a dat publicitatii in mod oficial scrisoarea dupa doua saptamani de la prima solicitare formulata de HotNews.ro in baza legii 544 si sub amenintarea unei plangeri administrative, ultimul pas inainte de actiunea in instanta.


Scrisoarea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso catre premierul Emil Boc, datata 23 iunie 2011:

“Draga Domnule Prim Ministru,
Multumesc pentru scrisoarea dumneavoastra din mai 2011, ce confirma importanta esentiala acordata de guvernul roman absorbiei de Fonduri Structurale si de Coeziune si prin care ma informati despre evolutiile recente in domeniu, rezonand la sugestiile formulate in scrisoarea mea din 13 decembrie 2010.
Profit, de asemenea, de ocazie pentru a sublinia ca Comisia ramane foarte preocupata in privinta nivelului foarte scazut al absorbtiei financiare a Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania, ce a atins doar 3%, o imbunatatire minora fata de precedentul 2% notat in scrisoarea mea anterioara.
Iau nota de numirea Domnului Catalin Vatafu ca secretar de stat responsabil de coordonarea politicilor de coeziune in Romania. Sustinerea politica a acestuia, alaturi de sprijinul dumneavoastra direct si sustinut, va fi esentiala pentru coordonarea imbunatatita, evident necesara, a implementarii si promovarii arbitrajelor interministeriale aferente. Aceasta coordonare devine cu atat mai esentiala acum, pentru a identifica cele mai potrivite solutii pentru problemele orizontale, numeroase si complexe, precum si pentru a evita izolate decizii insuficiente si fragmentate de catre ministerele de linie.
Salut, de asemenea, finalizarea si ulterior sprijinirea planului de actiune pentru cresterea capacitatii de absorbtie a Fondurilor Structurale si de Coeziune. Acesta include masuri critice, abordand probleme structurale si orizontale, ce trebuie implementate urgent, dar fara a le fi afectata calitatea.
Reiterez angajamentul si deplina disponibilitate a serviciilor mele pentru a asista pe domnul Vatafu si pe autoritatile nationale relevante in acest context dificil.
Al dumneavoastra,
Jose Manuel Barroso"

Asteptam explicatiile Primului Ministru, Emil Boc, privind absorbtia de doar 3% din Fondurile Structurale si de Coeziune. 
Daca este din cauza incompetentei unor ministri, sa ii dea afara. 
Daca este din cauza incompetentei intregului Guvern, sa-si demisia EL impreuna cu ministrii lui.
De ce Guvernul nu a facut publica scrisoarea critica a Presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso? 

Un comentariu:

Manole Benieamin spunea...

In scrisoarea sa, seful Comisiei Europene ia nota si de numirea consilierului lui Boc, Catalin Vatafu, la conducerea Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale http://www.mfinante.ro/instrumentestruct.html, trecuta anul acesta din subordinea Ministeru-lui Finantelor Publice in subordinea directa a premierului.
De ce mai este nevoie de un nou minister? Ce il impiedica pe Primul Ministru sa foloseasca aceasta agentie in mod eficient pentru absorbtia fondurilor europene? Are nevoie de un tap ispasitor in campania electorala din 2012?