joi

"YES FOOD!" - campus de vara, 1-6 august 2011, Turda (Romania)

yes foodIn perioada 1 - 6 august 2011, municipiul Turda, din Romania, va fi gazda primei editii a proiectului "YES FOOD! - Tineri europeni pentru hrana sustenabila" - un campus de vara pentru studenti si tineri ( cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani) dedicati educatiei alimentare si sustenabilitatii, organizata de Slow Food Turda in colaborare cu Slow Food si Terra Madre.

Optzeci de studenti si tineri din 12 tari europene, selectati din reteaua Terra Madre vor avea oportunitatea sa isi aprofundeze cunostiintele legate de protejarea si promovarea productiei de hrana sustenabila, printr-un program alcatuit din ateliere,
degustari si vizite la producatorii locali, din Transilvania. Participantii vor avea oportunitatea unica de a expune un set larg de probleme incepand de la educatia alimentara pana la protectia biodeviersitatii agricole si a hranei, de la cunostiintele
locale pana la suveranitatea hranei si promovarea productiei de alimente la scara mica.

In plus, "YES FOOD!", va fi un loc pentru discutii legate de relatiile dintre generatiile tinere, agricultura, viata rurala si de asemenea necesitatea unui cadru sustinator a politicilor UE. Avand in vedere ca UE a pierdut 3.7 milioane de locuri de munca cu norma intreaga - spre ex. un sfert din capitalul din agricultura - in decursul a 9 ani , este o problema cruciala in cadrul reformelor politicii agricole comune a uniunii europene in 2013-2018.
In Romania, in anii 90', in cadrul sectorului agrar erau angajati 42% din forta de munca si contribuiau cu a sasea parte la PIB. Numarul de angajati din cadrul agriculturii a cazut la 41% in doar zece ani iar astazi contribuie cu doar 6% la PIB.

Din acest motiv participantii vor elabora o declaratie care va face apel la o noua politica, care sprijina in mod adecvat angajarile tinerilor si antreprenoriatul in sectorul agrar. Aceasta declaratie va fi trimisa catre Slow Food si organizatiile nationale, precum si cele europene. "YES Food!" este realizabil multumita organizatiilor Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor, Slow Food Tara Barsei, Slow Food Tara Fagarasului, Slow Food Tarnava Mare si a retelei Terra Madre din Romania, in colaborare cu Chef Cezar Munteanu, unul dintre cei mai renumiti bucatari din tara si gazda a mai multor emisiuni TV.

Evenimentul este organizat de Asociatia Slow Food Turda in colaborare cu Slow Food, cu sprijinul Primariei Municipiului Turda, a Universitatii de Stiinte Agricole si mwdicina Veterinara din Cluj napoca, a Asociatiei Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, Asociatia Chef Cezar, Fundatia Adept Transilvania, Fundatia Potaissa, Organizatia Liquirizia si Asociatia Eco Ruralis.

Proiectul este sustinut financiar de catre Slow Food, Orange Romania,
Innovation Norway, Norway Grants, C2Media si Davision.

Pentru mai multe informatii:
"YES Food!" - coordonare eveniment
Marta Pozsonyi - presedintele Asociatiei Slow Food Turda
martapozsonyi@slowfoodturda.ro, +40 746 366 728, www.slowfoodturda.ro
Slow Food International - Biroul de presa, 
Paola Nano
p.nano@slowfood.it, +39 0172 419645 tel. +39 329 8321285, 
Elisa Virgillito
e.virgillito@slowfood.it, +39 0172 419666
Slow Food - Biroul pentru Europa de Est si Balcani, 
Michele Rumiz
m.rumiz@slowfood.it, +39 0172 419 746;
www.slowfood.com, www.slowfood.it, www.terramadre.org, www.slowfoodfoundation.com

Niciun comentariu: