marți

România şi fondurile UE

Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor a anunţat că proiectele finanţate din fonduri comunitare pentru care au fost încheiate procedurile de contractare sunt în valoare de 7,07 miliarde lei, suma totală a proiectelor depuse până la 25 februarie fiind de 53,5 miliarde lei.

Data de 25 februarie, reprezintă termenul final, conform solicitării premierului Emil Boc, până la care miniştrii implicaţi în atragerea fondurilor comunitare au finalizat procedurile de audit pentru sistemele de management şi control al Programelor Operaţionale Sectoriale, condiţie pentru contractarea banilor alocaţi de UE.

Fondurile UE, vor fi mai uşor de accesat…

Miniatrul agriculturii, Ilie Sârbu, a venit cu propunerea de a simplifica procedurile de accesare a fondurilor UE .

„Actele sunt foarte multe, se lucrează acum la simplificare. Orice tip de documentaţie trebuie să fie făcută de cel puţin un profesor. Aici avem, sigur, de lucrat mult. Sunt tot felul de aberaţii.

E o aberaţie, când omul vine cu mâna lui şi semnează o declaraţie pe proprie răspundere şi aţi văzut ce pedepse mari sunt acolo, să vii să îl mai suspectezi la orice virgulă. Sunt foarte multe aberaţii, unele se fac de frică, s-au speriat ca nu cumva să ajungă la DNA sau în alte situaţii, unele din prostie, din ignoranţă, altele din interes, trebuie să recunoaştem, şi astea trebuie să dispară", a mai declarat ministrul MADR.

Legat de accesibilizarea fondurilor UE, Ilie Sârbu a arătat că angajaţi ai direcţiilor agricole şi ai oficiilor judeţene de consultanţă agricolă se cor implica mai mult în completarea cererilor pentru subvenţiile la hectar, campania de depunere a solicitărilor fiind iniţiată la 1 martie.

„Dacă nu îi ajutăm, riscăm iarăşi să avem sute de mii de cereri greşite. Ei trebuie să meargă în comune, să se deplaseze, să adune oamenii, să discute cu ei. Cei de la APIA nu au voie să facă asta. (...) Nu îi putem condamna pe aceşti fermieri, dar nici să îi lăsăm. Dacă vor fi foarte puţine cereri cu greşeli, cu suprapuneri, lucrurile vor merge mai repede.” a spus Sârbu.

Manole Silviu

Niciun comentariu: