marți

Clasa politica si rezervele valutare ale BNR


            Ultima declaratie a domnului Mugur Isarescu ne-a facut sa intelegem de ce BNR face rezerve in euro si dolari dar ne recomanda sa acceptam salarii si pensii mici deci implicit, impacarea cu saracia impinsa la limita de supravietuire. Mai intai am incercat sa vedem de unde vin euroii?! Raspuns: de la „capsunari”!
            Si pentru ce sunt pastrati in depozitele BNR si nu sunt folositi pentru investitii? Pentru ca in caz de criza majora, chiar daca restul populatiei moare de foame, sa fie bani pentru salariile functionarilor BNR si ai Guvernului Romaniei! Raspunsul fiind atat de simplu, nu este de mirare ca ne-a trebuit atat timp sa il intelegem.
De ce ar avea clasa politica nevoie de tarani? Pentru produse agricole de calitate? Pentru alimente ieftine sau un mediu rural frumos si nepoluat?
            Alimente pot veni din Turcia sau din orice alt colt al lumii, un peisaj sanatos si nepoluat pot gasi si in Bulgaria, Antalia sau pe Coasta de Azur dar de tarani au nevoie pentru echilibrarea balantei de plati.
            Taranii romani sunt buni pentru „clasa politica” doar atat timp cat din cauza saraciei si a lipsei de perspectiva in propria tara, cu traista-n bat, pleaca in lumea larga la cules capsuni, constructii si multe alte treburi domestice (cei care au grija de batranii altor tari, stiu la ce ma refer) si sa trimita bani acasa. Din datele detinute de noi, 75% din emigrantii romani provin din mediul rural, iar ei, pana de curand trimeteau anual 16 miliarde de euro acasa. O suma enorma care depaseste cu mult exportul industrial si agricol al Romaniei!
            Ce se intampla insa cu acesti bani? Banca Nationala a Romaniei a preferat sa faca rezerve valutare, bani care in loc sa fie folositi in investitii si in dezvoltarea infrastructurii in mediul rural, sunt pastrati in depozitele BNR ca in cazul in care fraierii tarani romani nu vor mai trimite acasa bani si se vor stabili in tarile in care muncesc, ei functionarii BNR care deja au revenit la „salariile nesimtite” din 2010 si toti salariatii statului, Presedinte, Prim-Ministru, Ministri, secretari de stat… cu tot neamul lor, sa aiba de unde sa isi primeasca salariile multi ani de acum inainte chiar daca restul populatiei intra in moarte clinica prin inanitie.
            Clasa politica si BNR, prefera sa tina in saracie mediul rural pentru ca taranii nostri sa nu aiba la  ce se intoarce acasa! Si ei, taranii, care ar fi trebuit sa ramana acasa pentru a pastra satul romanesc asa cum l-au mostenit de la stramosi, incepand de la cei tineri care isi amintesc cu nostalgie vacantele de vara petrecute la bunici pana la cei batrani care au uitat gustul canii cu lapte adevarat, aburind, abia muls… sau gustul strugurilor piscati de bruma… acum umbla ca niste cersetori si fac muncile cele mai dezgustatoare si prost platite prin tarile Europei, Americii si Asiei pentru o bucata de paine.
            Acesta este unul dintre motivele pentru care in cadrul campaniei noastre Sa salvam satul romanesc (http://www.causes.com/causes/569411-sa-salvam-satul-romanesc?recruiter_id=159311304),  am lansat petitia de legiferare a Codului rural si al pescuitului (http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/codul_rural_si_al_pescuitului-p25258051.html). Speram ca prin acest Cod Rural sa se legifereze statutul de agricultor, locuitor al satului, proprietar al pamantului si agent economic (intreprinzator agricol);  si sa ii aducem acasa pe consatenii nostri, adica, acolo unde le este locul, pentru ca spre deosebire de altii, noi, romanii, nu suntem un popor de migratori, suntem legati de glie si de neam. Nici popoarele migratoare nu au reusit sa ne smulga din ogorul nostru: este marea realizare a partidelor politice post-decembriste si a BNR!

Un comentariu:

Manole Benieamin spunea...

Cum altfel se poate explica faptul ca Romania nu are bani pentru a acoperi 15%, cofinantare pentru proiecte de dezvoltare, din cele 30 miliarde euro oferite de UE Romaniei pentru 2007 - 2013, in vreme ce are sub forma de economii "la pusculita" (la 31 iulie 2011, rezervele valutare la BNR se situau la nivelul de 32.680 mil. euro - http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=5559 )cu mult mai mult?

Cu alte cuvinte, Romania, nu are 4.5 miliarde euro pentru a cofinanta PROPRIA DEZVOLTARE A TARII in vreme ce are in depozitele BNR sub forma de...economii, peste 30 de miliarde de euro?

Nu ramane decat o singura explicatie: partidele politice din Romania, impreuna cu BNR, fura banii nostri, ai romanilor, ca sa fie siguri ca vor avea salarii ("nesimtite" - cum le-a definit Presedintele Traian Basescu referindu-se la salariul prorpiu si al Guvernului Boc) pana la adanci batraneti.