miercuri

Tarani versus politicieni

IN SFARSIT!!!
Se pare ca am intalnit o persoana cu care putem sa discutam rational.
Asta cautam noi agricultorii, un partid care sa adopte politici in urma discutiilor cu populatia! Am tot insistat in ultima vreme sa iau legatura cu comisia pentru agricultura a PNL deoarece ca mic agricultor ce sunt si ca secretar al sindicatului agricultorilor, cunosc problemele din mediul rural de la fata locului, nu din povesti. Si am gasit un singur politician roman care a priceput ce vrem noi. Intr-un stat normal, cu politicieni normali si oameni sanatosi la cap care mai si stiu ce vor, partidele elaboreaza legile in functie de necesitatile economice si doar dupa ce se consulta cu taranii, doctorii, profesorii...
Nu partidele politice lucreaza pamantul sau cresc animale, partidele politice, prin legile adoptate, fac ca agricultura sa se dezvolte sau sa moara. Noi vrem doar sa fim sprijiniti in activitatea noastra prin legi coerente, simple si aplicabile care sa stimuleze productia agricola. Dar productia agricola trebuie privita ca facand parte dintr-un intreg lant economic: in amonte, masini si utilaje agricole, ingrasaminte, pesticide, fungicide etc. inclusiv surse de finantare si in aval, transport, depozitare, prelucrare, desfacere.
Succesul agriculturii din tarile occidentale se datoreaza nu doar muncii agricultorilor ci si implicarii directe a partidelor politice in elaborarea de legi favorabile dezvoltarii agriculturii. Legile care privesc agricultura, agricultorii si mediul rural trebuie sa conduca la indeplinirea obiectivului PAC a UE: asigurarea necesarului de produse alimentare pentru populatie, de calitate si la preturi accesibile iar pentru producatorii agricoli venituri comparabile cu a celor din alte sectoare de activitate ca sa ramana in agricultura.
Fara legi care sa stimuleze munca in agricultura, locuitorii tineri ai satelor vor emigra spre oras ori spre alte tari, pentru o viata mai buna, batranii ramasi vor face doar agricultura de subzistenta si semi-subzistenta iar efectele sunt resimtite de intreaga populatie a Romaniei: alimente din import in proportie de peste 70%, deficitul balantei externe de plati, contributie scazuta a agriculturii la PIB, Buget consolidat al statului mai sarac si in consecinta mai putini bani pentru invatamant, sanatate s.a.
Asta trebuie sa inteleaga partidele politice din Romania; este nevoie de agricultura, agricultura are nevoie de agricultori iar agricultorii au nevoie de legi favorabile ca sa ramana in sat si sa faca agricultura. Si nimeni nu stie mai bine decat agricultorul de ce legi are nevoie.
Din 2006, de cand am infiintat sindicatul agricultorilor Cultivatorii Directi din Romania, tot cautam un partid politic care sa accepte si dialogul cu taranii. Incepusem sa cred ca este doar o pierdere de vreme. Insa, incep sa imi recapat curajul.


Totusi, nu uitati sa semnati petitia noastra de legiferare a Codului Rural si al Pescuitului

Niciun comentariu: