marți

De ce avem nevoie de un Cod rural şi al pescuitului?


        Am motive întemeiate să îmi sară uneori ţandăra mai ales când întâlnesc rea-voinţă. Nu este nevoie de idealism cu iz comunist ca să înţelegi că în România este nevoie de legi clare şi coerente. De 20 de ani nu avem cod civil iar cel care va intra în vigoare din oct. acest an are doar un capitolaş destinat arendaşului. Deci d.p.d.v. al legiuitorului român toată agricultura, agricultorii şi relaţiile economice, comerciale şi de exploatare se reduc doar la cuvântul arendaş!!!
De câţiva ani buni încercăm să obligăm legiuitorul să dea o definiţie unică termenului de agricultor; noi ţăranii când suntem agricultori, când fermieri, când crescători de animale, când nu suntem nimic şi trebuie să facem cursuri de calificare. În Legea privind înfiinţarea camerelor agricole din ian. a.c. se vorbeşte de agricultori, crescători de animale şi silvicultori. Aceşti oameni nu pot depăşi mentalitatea comunistă, nu pot gândi în termeni care exprimă situaţia actuală a proprietarului de terenuri agricole; eu am aprox.10 ha teren arabil dar cresc şi oi; tata are aprox 6 ha teren arabil şi 0,6 ha de pădure iar un văr are şi teren arabil şi pădure şi oi. Ce suntem noi după definiţiile impuse de aceasta Lege? Fără legi bune nu avem nici o şansă să ieşim din mocirla în care am intrat de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni.

Nu avem încă o definiţie juridică a agricultorului, propunerea noastră de a se adopta termenul de “întreprinzător agricol” aşa cum este el definit în Codul Civil Italian, art. 2135 nu este luată în seamă de ani buni iar în legea privind înfiinţarea Camerelor Agricole din ian. a.c., pentru a definitiva confuzia, AGRICULTOR, CRESCATOR DE ANIMALE şi SILVICULTOR sunt activităţi distincte încât eu acum, ca şi sfânta treime “sunt trei în unul” având şi teren arabil, şi animale şi pădure. Vă rog să citiţi doar primele două articole din Codul Rural francez şi atunci veţi înţelege mai bine importanţa demersului nostru.
Article L111-1 L’aménagement et le développement durable de l’espace rural constituent une priorité essentielle de l’aménagement du territoire. La mise en valeur et la protection de l’espace agricole et forestier prennent en compte ses fonctions économique, environnementale et sociale.
Article L111-2 Pour parvenir à la réalisation des objectifs définis en ce domaine par le présent titre, la politique d’aménagement rural devra notamment :
1° Favoriser la mise en valeur durable des potentialités et des caractéristiques locales de l’espace agricole et forestier ;
2° Améliorer l’équilibre démographique entre les zones urbaines et rurales ;
3° Maintenir et développer les productions agricole et forestière, tout en organisant leur coexistence avec les activités non agricoles et en intégrant les fonctions sociales et environnementales de ces activités, notamment dans la lutte contre l’effet de serre grâce à la valorisation de la biomasse, au stockage durable du carbone végétal et à la maîtrise des émissions de gaz à effet de serre ;
4° Assurer la répartition équilibrée des diverses activités concourant au développement du milieu rural ;
5° Prendre en compte les besoins en matière d’emploi ;
6° Encourager en tant que de besoin l’exercice de la pluriactivité dans les régions

Daca dumneavoastră nu sunteţi agricultori înseamnă că nu vă interesează ce mâncăm şi cum trăim noi toţi? Nu va interesează ca aprox. 75% din hrana noastră este adusa din import pentru că populaţia rurală este îmbătrânită, sărăcită şi batjocorită? Nu puteţi să votaţi o petiţie, pentru ca promovarea unei legi de către cetăţeni are nevoie de 100.000 de semnături dar este suficient un senator sau un deputat? Ei bine, de câţiva ani căutăm un senator sau un deputat care să vrea să promoveze în Parlament legi clare pentru agricultură şi nu am găsit nici în rândul partidelor de la guvernare nici în opoziţie; măcar un singur OM. De două luni USL a lansat un proiect de program pt. agricultură în cazul în care ajung ei la guvernare; acest proiect este mai mult o ciornă, o schiţă, nu este ceva serios. Am cerut o posibilitate de contact cu comisia care a elaborat acest proiect şi de 2 luni nu primim nici un răspuns nici de la PSD nici de la PNL. Şi atunci...noi cu cine votăm? Regret din tot sufletul că în 1991 m-am întors din Belgia. Ştiam că va fi greu dar nu credeam că se va lucra în duşmănie, pentru distrugerea ţării şi a neamului. S-au desfiinţat aproape toate staţiunile de cercetare pentru agricultură iar puţinele rămase, de ani buni nu primesc finanţare pentru proiecte încât acum am ajuns dependenţi de import pt. seminţe în proporţie de 98%.
Rugămintea mea este să încercăm să privim societatea în întregul ei, ca pe un mecanism cibernetic unde trebuie să folosim reacţia negativă pentru anularea abaterii (în speţă a hoţiilor, fraudelor şi evaziunii fiscale) şi reacţia pozitivă pentru amplificarea abaterii, adică pentru creşterea avuţiei/bogăţiei personale (prin muncă cinstită) şi implicit, creşterea avuţiei naţionale reflectată în Buget. Pentru asta este nevoie să fim solidari şi să sprijinim cu toţii iniţiativele în folosul interesului public care devine interes personal prin calitatea serviciilor, a infrastructurii, a alimentaţiei şi aşa mai la vale.
Cine vrea să facă ceva, găseşte mijloace iar cine nu vrea să facă, găseşte scuze. Eu nu am nici timp şi nici chef să fac "socializare" pe facebook privind agricultura. Daca vreţi să intraţi în rândul celor care VOR să facă ceva, sunteţi bine primit. Daca va place doar să vă plângeţi de milă... este alegerea dumneavoastră. Este păcat însă să se piardă pregătirea dumneavoastră. Gândirea raţională, curajul de a experimenta, de a accepta eşecul şi de a încerca din nou este accesibil doar oamenilor cu o bună pregătire tehnică.
Vă rog să fiţi in continuare alături de noi şi să semnaţi petiţia noastră: petitie: codul rural si al pescuitului
Manole Benieamin

Niciun comentariu: