vineri

Proiectul “Te iubeste mama!”

MENTIUNE: Atat sindicatul agricultorilor Cultivatorii Directi din Romania cat si Institutul National de Asistenta pentru Cetateni, declina orice parteneriat sau colaborare in cadrul proiectului "Te iubeste mama". 

Manati de saracie, aproximativ 4 milioane de persoane - cam o cincime din populatia Romaniei - au emigrat din motive economice si de munca, mai ales in Italia si Spania, lasandu-si in urma copiii in grija rudelor sau vecinilor, majoritatea fara tutela legala.
UNICEF estimeaza cam la 350.000 copiii care se gasesc intr-o astfel de situatie, mai cu seama in Moldova. Fenomenul este  cunoscut si sub numele de “Orfani bianchi” sau “Left behind”. Unii dintre copii devin irascibili, agresivi sau hiperactivi, altii nu invata prea bine sau abandoneaza scoala. Majoritatea copiilor sufera de tristete din cauza lipsei de afectiune si din pricina faptului ca se cred ei vinovati pentru ca parintii – mai cu seama mamele, au plecat departe si se chinuiesc, pentru ca ei s-o duca mai bine – povara care ii duce, nu in putine cazuri, la sinucidere.

Reporterul: V-as ruga sa va prezentati.
Silvia Dumitrache: Ma numesc Silvia Dumitrache si sunt coordonatorul Proiectului „Te iubeste mama!”. La fel ca mine, si alte femei de origine romana si-au lasat locurile natale din dorinta de a cauta solutii pentru a-si sustine familia din Romania, pentru a oferi copiilor sanse in plus de a urma studii care sa le permita o viata mai buna decat au avute ele sau sanse de afirmare superioare celor la care au avut ele acces.
Lucrand in cadrul unei asociatii italiane nonprofit, ALA Milano Onlus (www.alainrete.org), care se ocupa, printre altele, de interventii in privinta sustinerii persoanelor aflate in dificultate (preventie, in general, si integrare sociala si pe piata muncii), vin des in contact cu romani in cautare de lucru si sunt la curent cu realitatea din Romania.

Rep: Ce inseamna Proiectul "Te iubeste mama"?
S.D. : Ne propunem gasirea de solutii pentru sustinerea comunicarii audio-vizuale prin sistemul Skype intre parintii/mamele aflati la munca in Italia cu copiii ramasi in Romania in grija rudelor sau  vecinilor (majoritatea fara tutela legala), in vederea diminuarii numarului mereu crescand de sinucideri in randul copiilor ramasi in Romania.
De asemenea, ne dorim colaborarea cu structuri specializate (echipe formate din psicologi, asistenti sociali, professori) care sa  tuteleze persoanele aflate in astfel de situatii.

Rep:  Cine a lansat acest proiect?
S.D. : Mai intai am lansat Cauza “Te iubeste mama!” pe Facebook  prin 10 ianuarie a.c., daca nu gresesc.

Rep:  Cum v-a venit ideea sa lansati cauza pe Facebook?
S.D. : Prin octombrie trecut am urmarit, absolut intamplator, un cutremurator documentar realizat de o echipa tv italiana, despre drama atat a copiilor ramasi in Romania in grija rudelor, cat si a mamelor aflate in Italia la munca. De subliniat ca in general munca pe care ele o presteaza aici este aceea de a ingriji copii sau  persoane in varsta, in vreme ce proprii lor copii trebuie sa faca fata unei realitati mult prea complexe si care, de multe ori, ii depaseste, ducandu-i la sinucidere.
M-a impresionat profund reportajul si mi-am propus infiintarea unei asociatii a femeilor de origine romana la Milano, care sa fie dotata cu computere cu sistem Skype si webcam, pentru a oferi romanilor posibilitatea de a se pune in legatura cu cei de acasa.  Asa incat, m-am pus pe treaba, in sensul ca am lansat Cauza “Te iubeste mama!” mai intai pe Facebook
gasind imediat  interes si audienta atat in Romania, cat si in Italia.

Rep:  Cine sunt cei care va sprijina in tara?
S.D. : Primul “recrut” a fost doamna Daniela Draghici care coordoneaza Departamentul Advocacy in programul Biblionet (www.biblionet.ro) program care faciliteaza romanilor accesul gratuit la informatie prin Internet in cadrul bibliotecilor publice cu o  retea deja extinsa care acopera zone importante in Romania.
Mai apoi ni s-au alaturat doamna senator  Elena Mitrea si doamna Irina Staver, redactor la radio Chisinau.

Rep:  Dar in strainatate?
S.D. : Asociatia ALA Milano Onlus (Italia) – www.alainrete.org, organizatie care se ocupa de interventii sociale la nivel national si international, asociatie unde imi desfasor activitatea.
ALA Milano Onlus impreuna cu IREX Romania, prin Programul Biblionet.ro, ar putea reprezenta o retea combinata de comunicare audio-vizuala, pentru mentinerea legaturilor fundamentale dintre membrii familiei.

Rep:  Cand si unde veti avea festivitatea de lansare a proiectului in Romania?
S.D. : Foarte probabil la Bacau la sfarsit de aprilie sau  inceputul lunii mai, lansare inca in lucru asiduu cu sprijinul important pe care il primim din partea doamnei Elena Mitrea.

Rep:  Care sunt sperantele dumneavoastra privind acest proiect?
S.D. : Imi propun  ca  prin acest proiect, copiii din Romania si parintii (mamicile/taticii) care se gasesc la munca in Milano sa poata beneficia de comunicarea gratuita prin sistemul combinat audio-viziv Skype,  pentru conservarea legaturilor firesti a relatiilor de familie, avand si speranta ca vor fi tutelati si de echipe specializate in servicii sociale.

Rep:  De ce greutati v-ati lovit in realizarea proiectului?
S.D. : De regula, se porneste de la un proiect, se cauta finantare  si apoi se trece la treaba; in cazul nostru, am pornit direct cu munca, apoi s-a conturat din ce in ce mai clar proiectul, iar acum cautam sprijin atat prin sponsorizari, cat  si prin donatii de aparatura (calculatoare) necesare aplicarii Proiectului “Te iubeste mama!”

Rep:  Care este impactul la nivel european al actiunii dumneavoastra?
S.D. : Este cunoscut faptul ca in 2010, CE a lansat elaborarea unui "Studiu privind impactul social al emigratiei si a migratiei rural-urbane in Europa Centrala si de Est" - document preconizat pentru primavara anului 2012. De asemenea, pentru „copiii ramasi in urma" (“Left Behind”), a fost creata o retea europeana care cuprinde puncte de lucru in diferite tari din UE, care sa culeaga date, informatii si sa monitorizeze actiunile intreprinse de statele membre in acest domeniu, centre cu care ne vom pune si noi in legatura.

Rep:  Cati romani sunt in Italia?
S.D. : Potrivit declaratiei ambasadorului Italiei la Bucuresti, Mario Cospito,  “criza economică din ultimii doi ani nu i-a determinat pe mulţi români să părăsească Italia şi să se întoarcă în ţară, ci din contră. Numărul de români din peninsulă a crescut, de la 953.000 în 2009 la circa 1,167 milioane spre finalul lui 2010, iar astăzi sunt aproape de 1,2 milioane. Am putea spune chiar că în ultimele patru luni numărul românilor din Italia a crescut cu circa 200.000 de persoane, destul de mult".
Statistica  spune ca din 800.000 de persoane care ingrijesc batrani si copii in Italia, 160.000 sunt romance,  iar aproximativ 7% dintre minorii din Romania au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate.
Am convingerea ca prin implicarea noastra putem determina puterea politica, factorii de decizie din Romania sa gaseasca si sa sustina cai de solutionare a acestei probleme cu care se confrunta comunitatea romanesca. In acest mod, ar beneficia de sprijin mai multe suflete decat ar putea vreodata sa cuprinda o statistica exprimata in procente.

Rep: Va urez succes in activitatea dumneavoastra.
S.D. : Va multumesc.

Persoanele interesate de acest proiect o pot contacta pe doamna Silvia Dumitrache la adresa de mail: silvia_dumitrache@fastwebnet.it

Niciun comentariu: