duminică

De ce sa omoram trecutul?

Pentru ca ne este rusine de el. Romanii de succes, indiferent ca vorbim de afaceristi, medici, ziaristi sau politicieni, odata ce s-au debarasat de identificarea afectiva cu familia in care s-au nascut, nu se mai simt inlantuiti de trecut si, prin urmare, acesta (trecutul) trebuie sa dispara pentru ca romanul de succes sa aiba o viata linistita, fara „elemente perturbatoare”.
Acesti oameni si-au parasit familia, atat fizic cat si spiritual. Au lasat in urma lor un standard de viata, un nivel de venit si un stil de viata, pentru a adopta un mod de viata cu totul diferit de cel in care s-au născut. Au lasat in urma lor oameni si locuri. Si-au parasit prietenii din primii ani, caci cunostintele facute in trecutul cu statut inferior sunt incompatibile cu prezentul glorios. Si le este rusine sa se afiseze pe strada cu un coleg de generala care nu a iesit din satul natal pentru ca automat cei care cunosc actualul statut al romanului de succes, vor sti si de unde a plecat.
Dar cel mai important din toate astea, si ceea ce reprezinta marea problema a romanului „modern”, este ca isi paraseste mama, fratii si surorile, odata cu celelalte relatii umane ale trecutului sau.
Si pentru că nu mai corespunde cu prezentul si pentru ca poate afecta viitorul, este mai bine ca trecutul sa fie ingropat cat mai adanc, eventual impreuna cu cei ce mai incearca sa il aduca in prezent.
 Si undeva, candva, va pune intrebarea: „Si de ce crezi ca ar trebui sa te respect? Doar pentru ca esti frate mai mare?...”

Niciun comentariu: