joi

Vremuri moderne?


Mircea Eliade, “Romanul adolescentului miop”..... “Învingându-şi slăbiciunile şi crescându-şi bogăţiile interioare, Eliade se construieşte ca personalitate”....
            ....Ascult televizorul ce se aude din sufragerie. Zgomot agitat de stadion. Cineva schimbă canalul. Se smiorcăie o tipă, în “latino”. A, e o telenovelă! Iar schimbă. De data asta e o emisiune de mare audienţă, cu spectatori, fete dezbrăcate, manele şi glume stupide la care se râde mult. Urmează un talk-show plicticos, ale cărei dezbateri nu rezolvă niciodată problema dezbătută. Cineva mi-a spus, mai demult, că nici desenele animate destinate copiilor foarte mici n-au scăpat de vulgarităţi...
            Aş întreba la o bibliotecă dacă s-au făcut cumva statistici, câţi tineri, mai ales, mai intră în bibliotecă şi caută cărţi care să-i ajute “să-şi construiască personalitatea”.
            Ce facem cu tinerii aceştia care iau ca model “personajele” studiate atât de amănunţit la TV? Cum să-i contrazicem când ne aruncă în faţă: “Asta-i viaţa adevărată, omule! Aşa se trăieşte! Uită-te în jur şi spune-mi dacă vezi altceva!”. Şi nu văd altceva.
            Dar sigur că ce se vede e doar un afiş care ascunde esenţa vieţii. De ce nu rupem afişul ăsta puternic colorat, care zboară minţile puştimii?

Niciun comentariu: