marți

Discutii


Multumim domnului Morarescu care ne-a anuntat data viitoarei intruniri a comisiei pentru agricultura a PNL insa din pacate, convocarea care se adreseaza presedintilor si membrilor subcomisiilor PNL si avand in vedere ca in instiintare nu a fost facut cunoscut programul privind subiectele ce vor fi dezbatute precum si faptul ca noi agricultorii suntem in plina campanie de recoltare, la aceasta intrunire nu va participa nici un reprezentant al Sindicatului Agricultorilor Cultivatorii Directi din Romania.
          Totusi, dorim sa adresam Comisiei pentru agricultura a USL, urmatoarele intrebari:
1. Care este pozitia USL cu privire la statutul juridic al agricultorului proprietar de teren (nu muncitor agricol) cultivatori direct (nu cel care si-a dat terenul in arenda)?
          * Sindicatul agricultorilor Cultivatorii Directi din Romania, a propus si sustine definitia intreprinzatorului agricol asa cum este explicat in Codul Civil italian, art. 2135:
(ÎNTREPRINZĂTOR AGRICOL)
1.                 Articolul 2135 din codul civil este înlocuit cu următorul:
„ Este întreprinzător agricol cine exercită una dintre următoarele activităţi: cultivarea fondului, silvicultură, creşterea animalelor şi activităţi conexe.
Prin cultivarea fondului, prin silvicultură şi prin creşterea animalelor se înţeleg activităţile îndreptate către îngrijirea şi dezvoltarea unui ciclu biologic sau a unei faze necesare ciclului însuşi, cu caracter vegetal sau animal, care utilizează sau pot utiliza fondul, pădurea sau apele dulci, salmastre sau marine.
Se înţeleg totuşi conexe activităţile, exercitate de acelaşi întreprinzător agricol, îndreptate către manipularea, conservarea, prelucrarea, comercializarea şi valorificarea care au ca obiect produse obţinute în mod preponderent din cultivarea fondului sau pădurii sau din creşterea animalelor, ca şi activităţile îndreptate către furnizarea de bunuri sau servicii prin utilizarea preponderentă de utilaje sau resurse ale întreprinderii implicate în mod normal în activitatea agricolă exercitată, fiind cuprinse aici activităţile de valorificare a teritoriului şi a patrimoniului rural şi forestier, cât şi primire şi găzduire aşa cum sunt definite de lege”.
2.   Se consideră întreprinzători agricoli cooperativele de întreprinzători agricoli şi consorţiile lor când utilizează pentru desfăşurarea activităţilor prevăzute în art. 2135 din codul civil, aşa cum este substituit de aliniatul 1 din prezentul articol, preponderent produse ale asociaţilor, şi furnizează preponderent asociaţilor bunuri şi servicii îndreptate către îngrijirea şi dezvoltarea ciclului biologic.

2. Care este pozitia USL cu privire la  statutul juridic al fondului agricol (teren arabil, pajisti si fanete, vii, livezi, padure, iazuri de peste, familii de albine, animale, constructii agro-zootehnice, cai de acces, surse de apa?
          * Daca USL priveste fondul agricol ca bun material gen bunuri imobiliare sau automobile proprii sau mijloc de productie gen fabrica de confectii?

3. Care este pozitia USL privind Legea 283/2010 a camerelor agricole?
          * Daca USL sustine legea asa cum a fost votata iar daca nu, atunci care sunt modificarile avute in vedere. Aceasta intrebare este justificata prin faptul ca in proiectul pentru agricultura a USL la capitolul Reforma administrativa,  se spune doar atat: MAPDR, Agentiile de Plati,Camerele Agricole, fara nici un comentariu.

4. Care este pozitia USL fata de adoptarea Codului Rural si al Pescuitului pe care Sindicatul agricultorilor Cultivatorii Directi din Romania o considera ca fiind o necesitate urgenta si pentru faptul ca Noul Cod Civil care urmeaza sa intre in vigoare in curand, la capitolul Agricultura, are in vedere doar arendasul, fara nici o referire la arendator si fondul agricol?

5. Ce masuri are in vedere USL pentru a creste absorbtia fondurilor europene destinate agriculturii avand in vedere ca majoritatea celor 1,5 milioane de agricultori inscrisi in Registrul fermelor sunt decapitalizati, cu alte cuvinte, nu pot acoperi din surse proprii cofinantarea si nici cheltuielile intocmirii si aprobarii dosarelor?

           Asteptam cu interes raspunsurile Comisiei pentru agricultura.

Niciun comentariu: