miercuri

5 efecte ale masurilor Guvernului la care nu te-ai gandit

Doar 3% dintre romani considera ca masurile de austeritate adoptate de Guvern vor avea efectul scontat de redresare a economiei, potrivit unui sondaj Myjob. Mai mult, exista efecte indirecte care te vor afecta chiar daca nu iti scade salariul si daca nimeni din familia ta nu lucreaza la stat sau nu este pensionar.

Rezumand, masurile pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea sunt:

  • reducerea cu 25% a veniturilor de natura salariala ale bugetarilor
  • reducerea cu 15% a pensiilor, fara a afecta pensia minima de 350 ron
  • reducerea cu 15% a procentului pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului

Mai mult, noile modificari ale Codului Fiscal prevad majorari de impozite sau noi impozite aplicate astfel:

  • reducerea de la 40 la 20% a deducerii pentru drepturi de autor
  • impozitarea cu 16% a tichetelor de masa, tichetelor cadou, a celor de cresa si a tichetelor de vacanta
  • impozitarea cu 16% a veniturile obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente, precum si a depozitelor la termen si alte instrumente de economisire

Alaturi de efectele directe ale acestor masuri, exista si situatii care, pe termen lung, iti vor afecta viata in mod negativ:

1. Va exista un numar de cel putin 70.000 de persoane care vor fi concediate din institutiile de stat, potrivit declaratiilor reprezentantilor Guvernului. In aceste conditii, in piata de recrutare se vor adauga noi concurenti. Si, in ciuda declaratiilor a diversi specialisti in recrutare care sustin ca aceia care au lucrat la stat nu se vor putea angaja in mediul privat, exista multe persoane tinere, cu abilitati, care se vor reorienta in cariera si vor crea concurenta. Mai mult, sunt multe companii care prefera sa angajeze persoane care au lucrat in interiorul sistemului, pentru o facilitare a accesului la diverse institutii.

2. Scazand puterea de cumparare a circa 1,5 milioane de bugetari si peste 5,5 milioane de pensionari, consumul se reduce si, implicit, crearea premiselor de revenire economica.

3. Piata privata va reactiona la astfel de masuri si vor exista sanse mai mici de crestere salariala; mai mult, odata cu impozitarea tichetelor, exista o mare probabilitate ca acestea sa nu se mai acorde.

4. In conditiile in care economia nu isi revine, perspectivele profesionale sunt in continuare reduse.

5. Raiting-ul slab de tara si lipsa premisei de crestere economica se traduc prin lipsa investiilor. Mai concret, nu vor exista noi locuri de munca si, in continuarea, sansele de angajare/schimbare a jobului vor fi reduse, mai ales in provincie.

Masurile de austeritate cu privire la scaderea salariilor bugetariilor, a pensiilor si a indemnizatiilor pentru cresterea copiilor sunt luate pana la data de 31 decembrie 2010, potrivit unei declaratii a lui Emil Boc. Ele sunt considerate necesare pentru reducerea deficitului bugetar si pentru primirea unei noi transe de imprumut de la FMI. Totusi, in conditiile in care scaderile nu isi ating scopul, autoritatile au declarat ca vor opera cresteri ale impozitului si TVA-ului.

Publicat de Myjob la data de 1 iunie 2010

Niciun comentariu: