miercuri

România şi fermele comerciale

Comisarul european pentru agricultură, Marianne Fischer Boel, spune că pentru a creşte competitivitatea produselor agricole România trebuie să mărească suprafaţa culturilor agricole.

Numărul total de gospodării ţărăneşti este de peste 4 milioane dintre care, trei milioane de proprietăţi au suprafeţe mai mici de un hectar.

Mărirea suprafeţei agricole medii este un obiectiv urmărit şi de ministerul agriculturii şi asociaţiile de producători, prin aşa numita renta viageră; ţăranii care îşi vând pământul vor primi o sumă de bani pe hectar, de-a lungul vieţii.

Ministrul agriculturii Dacian Cioloş este de părere că acest program de rentă viageră nu este de ajuns pentru extinderea terenurilor cultivate.

Comisarul Marianne Fischer Boel consideră că mărirea competitivităţii produselor agricole româneşti depinde de comasarea terenurilor în asociaţii mai mari care să permită crearea unor ferme comerciale.

"Am mai menţionat nevoia de restructurare a sectorului fermelor din România. Recentele reforme ale Politicii Agricole Comune au ca scop creşterea competitivităţii producătorilor noştri. Acesta este cazul în special în România, unde suprafaţa medie a unei ferme rămâne foarte redusă," spune Marianne Fischer Boel.

Niciun comentariu: