Cum să avem fructe şi legume proaspete tot timpul
În numerele anterioare am prezentat doar
cum putem produce. Acum vom aborda agricultura din punctul de vedere al
desfacerii. În calitate de consumatori, cu toţii ne dorim produse proaspete si
de calitate însă de cele mai multe ori suntem nevoiţi să ne mulţumim cu oferta
de cele mai multe ori de o calitate îndoielnică din hipermarket aducându-ne
aminte cu nostalgie de gustul deosebit al ouălor de găină „de ţară” sau de
aroma zarzavaturilor culese dimineaţa pe rouă.
Pe de altă parte, micul ţăran întotdeauna produce mult mai mult decât
poate fi consumat în gospodăria proprie şi, din păcate, nu poate fi prezent tot
timpul pe piaţă cu produse proaspete şi de calitate fie pentru că este ocupat
cu alte munci agricole, fie că producţia obţinută în gospodăria sa, este prea
mică pentru a fi rentabilă o deplasare de câteva zeci de kilometri. Şi atunci
ce se întâmplă? Ţăranului i se strică cele câteva kilograme de gogoşari, roşii
sau fructe prin grădină iar consumatorul este obligat să se limiteze la oferta
pieţei fără să aibă garanţia că produsele cumpărate de el merită banii.
Cum putem rezolva problema?
Să presupunem că
locatarii asociaţi doresc să îşi dezvolte activitatea, pot investi câţiva
bănuţi pentru înfiinţarea unui SRL şi amenajarea unui mic aprozar la parterul
blocului. Pot lua legătura cu mai mulţi mici agricultori şi astfel gama de
produse oferite să fie din ce în ce mai mare.
Iar mai multe
societăţi comerciale organizate cu acest scop se pot asocia pentru a-şi
construi un mic depozit frigorific unde să îşi păstreze produsele până la
desfacere.
Bineînţeles că cele
prezentate în acest articol nu vor putea fi realizate peste noapte. Dar cu
puţină răbdare, consecvenţă şi seriozitate orice lucru este posibil iar din
această mică activitate vor avea de câştigat atât consumatorii cât şi micii
ţărani.
Manole Silviu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu