miercuri

Întoarcerea la natură


Cum să avem fructe şi legume proaspete tot timpul
            În numerele anterioare am prezentat doar cum putem produce. Acum vom aborda agricultura din punctul de vedere al desfacerii. În calitate de consumatori, cu toţii ne dorim produse proaspete si de calitate însă de cele mai multe ori suntem nevoiţi să ne mulţumim cu oferta de cele mai multe ori de o calitate îndoielnică din hipermarket aducându-ne aminte cu nostalgie de gustul deosebit al ouălor de găină „de ţară” sau de aroma zarzavaturilor culese dimineaţa pe rouă.
Pe de altă parte, micul ţăran întotdeauna produce mult mai mult decât poate fi consumat în gospodăria proprie şi, din păcate, nu poate fi prezent tot timpul pe piaţă cu produse proaspete şi de calitate fie pentru că este ocupat cu alte munci agricole, fie că producţia obţinută în gospodăria sa, este prea mică pentru a fi rentabilă o deplasare de câteva zeci de kilometri. Şi atunci ce se întâmplă? Ţăranului i se strică cele câteva kilograme de gogoşari, roşii sau fructe prin grădină iar consumatorul este obligat să se limiteze la oferta pieţei fără să aibă garanţia că produsele cumpărate de el merită banii.
Cum putem rezolva problema?
            Acum când toţi vorbim, dorim şi căutăm produsele boi, dacă dorim ca toţi să avem de câştigat, este vorba de colaborare şi investiţie minimă. Să spunem că locatarii unui bloc se „asociază” şi iau legătura cu câţiva ţărani din zonă pentru o aprovizionare săptămânală. Unul poate oferi câteva legume, altul fructe, altul poate vinde câteva ouă, puţin lapte şi eventual câte o pasăre sau două crescută sănătos în curtea sa. Şi toate acestea se pot plăti o dată pe lună la salariu. În acest fel, cumpărătorii vor şti tot timpul de unde provin alimentele consumate de ei, pot vizita gospodăriile ţărăneşti pentru a-şi face cumpărăturile şi în acelaşi timp vor petrece şi câteva ore într-un mod plăcut, departe de poluarea oraşului, la ţară. Şi ce poate fi mai plăcut pentru orăşeanul care alege să îşi petreacă o zi la ţară şi în acelaşi timp să îşi facă şi cumpărăturile pentru toată săptămâna? Iar micul ţăran se bucură că a reuşit să îşi  vândă produsele la un preţ negociat direct cu beneficiarul, eliminând astfel intermediarii.
            Să presupunem că locatarii asociaţi doresc să îşi dezvolte activitatea, pot investi câţiva bănuţi pentru înfiinţarea unui SRL şi amenajarea unui mic aprozar la parterul blocului. Pot lua legătura cu mai mulţi mici agricultori şi astfel gama de produse oferite să fie din ce în ce mai mare.
            Iar mai multe societăţi comerciale organizate cu acest scop se pot asocia pentru a-şi construi un mic depozit frigorific unde să îşi păstreze produsele până la desfacere.
            Bineînţeles că cele prezentate în acest articol nu vor putea fi realizate peste noapte. Dar cu puţină răbdare, consecvenţă şi seriozitate orice lucru este posibil iar din această mică activitate vor avea de câştigat atât consumatorii cât şi micii ţărani.

Manole Silviu

Niciun comentariu: