luni

Distrugerea agriculturii continua!

Valeriu Tabara se pare ca este genul de om care atunci cand are un plan face tot posibilul sa il duca pana la capat. Daca ar fi lucrat in favoarea celor pe care ii reprezinta, la cata pasiune pune dumnealui, totul ar fi fost perfect. Din pacate el vrea doar sa distruga ce a mai ramas din agricultura romaneasca si sistematic vine cu tot felul de propuneri, norme, idei care vor duce la bun sfarsit ce s-a inceput in anii ’90.
Din momentul in care a ajuns in fruntea Ministerului Agriculturii primul lucru pe care l-a facut a fost sa propuna amendarea agricultorilor care nu isi lucreaza terenurile, fara sa isi puna problema de unde ar trebui sa provina fondurile pentru cheltuielile de infiintare a culturilor, utilaje s.a.
Luna trecuta a declarat ca vinovati pentru criza alimentara din Romania sunt taranii care stau prin crasme si nu vor sa munceasca. Si desi noi putem hrani 80 de milioane de oameni nu suntem in stare sa asiguram nici macar pentru consumul intern. De unde are aceste informatii inca nu ne-am dat seama, in conditiile in care centralizarea datelor de la recensamantul agricol va fi definitivata abia anul viitor.
In urma protestelor si a scrisorii deschise pe care sindicatul agricultorilor Cultivatorii Directi din Romania i-a adresat-o, Valeriu Tabara a shimbat directia si a anuntat ca Romania nu se confrunta cu nici un fel de criza alimentara, avem alimente romanesti din belsug, doar ca romanii nu au bani sa le cumpere. Din nou este vina taranului roman care are tupeul sa ceara bani pe munca sa si nu vrea sa ofere la pret de dumping fata de produsele turcesti legumele sale. Se pare ca el nu are nici un fel de notiuni de economie si inca nu a auzit de falimentul care apare in momentul in care un produs este vandut la un pret sub costul de productie.
Acum Valeriu Tabar loveste din nou in tarani. Desi a declarat ca va face tot posibilul sa sprijine agricultura romaneasca sa se dezvolte… loveste in sursele de finantare a taranilor care si-au pus speranta in masura 141 – Transformarea fermelor de semi-subzistenta. Pe scurt, aceasta masura finanta cu 1.500 de euro pe an timp de 5 ani pe micii agricultori care doreau sa se dezvolte, aceasta masura fiind cea mai accesibila cale prin care taranul putea ajunge la fondurile europene.  
Nu si de aceasta data. Dupa ce unul dintre predecesorii sai a ajuns la concluzia ca agricultorii se asociaza doar din interese de moment si a introdus conditia ca punctajul pentru accesarea de fonduri sa fie atribuit doar agricultorilor care sunt membri ai unei asociatii agricole de minim 6 luni, Valeriu Tabara a anuntat ca termenul de 1 iulie anuntat pentru lansarea masurii 141 a fost modificat pentru data de 1 iunie. Acum sa facem un simplu calcul. In ianuarie cand s-a anuntat data de 1 iulie, pentru inceperea sesiunii depunerii de proiecte pentru 141, taranii aveau timp sa se inscrie intr-o asociatie sau sa infiinteze asociatii noi si sa se incadreze in termenul de 6 luni. Scurtand termenul cu o luna, Valeriu Tabara le-a aratat inca o data agricultorilor ca puterea este in mana lui si ca daca el nu vrea, atunci taranii nu au decat sa moara si tot nu vor ajunge la banii atat de necesari pentru dezvoltarea activitatii. Iar cele 20 de puncte acordate pentru agricultorii inscrisi intr-o forma asociativa de minim 6 luni, din totalul de 100, nu vor fi acordate pentru foarte multi dintre tarani. Intrebarea care se pune: cui foloseste?
Valeriu Tabara a declarat ca va face tot posibilul sa ajute agricultura romaneasca. Am vazut cum a inteles el sa faca asta.
Manole Silviu

Niciun comentariu: