vineri

despre fondurile europene din 2013...

Europeanu': Mai romane, vei primi 48 de miliarde de euro de la UE.
Romanu': Nu se poate.
Europeanu': Bine ma, hai ca iti mai dam un miliard.
Romanu': Nu se poate!
Europeanu': Da' cat vrei ma?
Romanu': Pai daca din toti banii astia imi transferi si mie ceva intr-un cont din Elvetia... pe urma poti sa imi dai cat vrei.
Europeanu': Bine mai Basescule, atunci dam Romaniei doar 34 de miliarde si te miruim si pe tine cu ceva.
Romanu' Basescu: Multam mult shefu'. Si sa nu-ti fie teama, imediat fac o conferinta de presa ca sa ma laud cat de bine am stiut sa negociez cu voi.
Europeanu': Bai Base, da' nu ti-e frica ca se revolta lumea???
Romanu' Base: Ashhh... Nu-s multi romani care vor sa iasa din UE, doar vreo douj-de-milioane.


 La capitolul agricultura Romania contribuie cu 1,1 miliarde euro anual. Teoretic ar fi trebuit sa primim inapoi prin accesarea de fonduri pentru agricultura 1,4 miliarde. INSA... din toti banii asta (1,4 x anii de contributie la UE) noi nu am accesat decat un amarat de 3%. Si asta din cauza guvernantilor care vin cu tot felul de piedici in acceptarea unui dosar. 
Cat de mare trebuie sa fie un dosar pe care il depune un agricultor englez, sa spunem pt un tractor nou; 50 de pagini? ca in Italia cam atat este de mare dosarul. Vino, in Romania unde "dosarul" are cam 50 de kilograme si dupa ce umbli ca bezmeticul pe la toate usile si astepti luni de zile... nimeni nu iti da nici un raspuns. Am patiti-o pe pielea mea anul trecut pentru 1.500 de euro amarati. M-au plimbat pe la Directia Agricola Galati de 5 ori. Si asta a fost in luna mai. Iar acum suntem la jumatatea lunii februarie si inca nu am primit un raspuns daca dosarul depus de mine este sau nu eligibil. 
Da punctul meu de vedere este ca nu primim de ajuns! Un italian primeste ca plata directa pentru un hectar de teren agricol 800 de euro pe an. Un roman a primit 50 de euro in toamna. Ceilalti 50 de euro ar fi trebuit sa ii primeasca incepand cu 1 decembrie... Iar acum suntem in 10 februarie si inca nu am vazut nici un ban si nimeni habar nu are cand vor incepe sa fie virati ce de-a doua transa. 
Deci un italian primeste 800 de euro. Un roman primeste 100. 50 anul asta iar restul... alta data. Sa mai spun ca doar aratul unui hectar de teren a ajuns 100 de euro??? Sa mai spun ca mai este nevoie si de discuit, samanta, semanat, una sau doua prasile daca vorbim de porumb, si daca nu este o seceta ca anul trecut cand am adunat de pe 5 hectare de porumb DOAR 20 DE STIULETE, atunci mai luam in calcul recoltatul si eliberatul terenului. Iar recolta o vindem cu 1 leu pe kg, daca gasim si la pretul asta. 

Sa sintetizez tot ce am spus mai sus? DA, NOI, AGRICULTORII ROMANI AVEM NEVOIE DE BANI PT AGRICULTURA! Nu avem nevoie de impozite tampite per hectarul de teren sau cap de animal. Statul roman este dator sa ne creeze conditiile legislative si financiare sa producem si sa vindem.  Abia pe urma sa ne ceara 16% impozit forfetar!

Niciun comentariu: