luni

MADR şi reprezentanţii agriculturii româneşti

"Joi, 15 ianuarie 2009, la sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale a avut loc o întâlnire de lucru între conducerea ministerului, reprezentată de domnul ministru Ilie Sârbu şi secretarii de stat Liviu Harbuz şi Marian Hoinaru şi reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor din agricultură şi industria alimentară. Reuniunea de astăzi deschide o serie de întâlniri cu partenerii sociali, astăzi stabilindu-se componenţa grupului de lucru care, conform Platformei Comune de Măsuri Anticriză, va elabora măsurile privind sprijinirea relansării agriculturii şi a dezvoltării rurale, în actualul context al recesiunii."
http://www.maap.ro/pages/view_presa.php?id=2464

Adevăruri care nu se spun
Cine sunt reprezentantii agriculturii romanesti? Unde activeaza ei in teritoriu şi pe cine reprezintă?
O scurtă (sau mai lungă) căutare pe Google ne dezvăluie următoarele rezultate:
1. Federaţia Naţională a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli - FNAPR
2. Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR
3. Federaţia sindicală AGROSTAR

Detalii suplimentare???
Căutând şi alte informaţii despre dânşii, am ramas cam surprins. De exemplu, ştie toată lumea că FNAPR s-a infiinţat în urma vizitei la MADR a domnului Secretar General a COPA-COGECA, F.J. Feiter. În afară de câteva articole privind înfiinţarea acestei federaţii... linişte şi pace. Nimeni nu mai ştie nimic, aşa că aş avea pentru dânşii câteva întrebări:
a. Cum poate un agricultor să ia legătura cu dânşii, unde este sediul naţional, sediile judeţene şi zonale şi care sunt persoanele de contact?
b. Au reviste sau situri de unde ţăranul obişnuit poate obţine informaţii privind activitatea acestei federaţii?
c. Cam câţi membri au reuşit să adune într-un an de activitate?

d. Având în vedere că MADR s-a oferit să plăteasca cotizaţia federaţiei la COPA-COGECA pentru primii trei ani, cum şi cine va mai plăti pentru FNAPR, avand în vedere ca suma se ridică la 500.000 de euro anual?

LAPAR
Extras din statutul acestei ligi:
"Poate deveni membru cu drepturi depline al LAPAR, orice organizatie teritoriala, reprezentativa pentru un segment important al producatorilor agricoli, care se angajeaza sa respecte prezentul statut."
După cum se vede, LAPAR nu are nicio legătură cu micii agricultori; totuşi întrebările de mai sus sunt şi pentru dânşii.
http://www.lapar.org/site.php

AGROSTAR
De pe situl acestei federaţii am aflat că dânşii s-au înfiinţat în anul 1990 !??
Cum a fost posibil aşa ceva, având în vedere că Legea Sindicatelor a apărut mult mai târziu?
Pe cine reprezentau dânşii la acea vreme? Retrocedarea terenurilor agricole a început abia un an mai târziu ... deci la nivelul anului 1990 nu se prea putea discuta de agricultură şi agricultori.
http://www.fnsadscagrostar.ro/

În anul 2006, am luat legătura cu AGROSTAR pentru a discuta o eventuală colaborare. Domnul Ştefan Nicolae, jurist al AGROSTAR, s-a arătat foarte încântat de propunerea noastra. Chiar se oferise să ne pună la dispoziţie un sediu în Bucureşti, deşi încercasem să îi explic că agricultura
nu se face pe Calea Victoriei. Negocierile au mers bine până în momentul în care i-am cerut domnului Şt. Nicolae o copie după hotărârea judecătorească prin care s-au înregistrat dânşii. Cererea era justificată având în vedere faptul că sindicatului agricultorilor "Cultivatorii Direcţi din România" îi fusese refuzată cererea de înregistrare de către Judecătoria Tecuci, pe motiv că "agricultorii au dreptul să adere la un sindicat al agricultorilor" (extras din Legea sindicatelor, modificată în ianuarie 2003) iar preşedintele sindicatului, domnul Manole Benieamin a trebuit să facă recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului... Din acel moment nu am mai putut contacta pe nimeni din conducerea AGROSTAR.

Concluzii dureroase
Cine este cu adevărat un reprezentant al agricultorilor?

Cine apără drepturile micilor agricultori?

Vă las pe dumneavoastră să găsiţi răspunsul...

Manole Silviu

Niciun comentariu: