marți

Fondurile pentru apicultori

Apicultorii trebuie ca pana la data de 16 august 2010 sa depuna cererile de plata pentru sprijin financiar contra varoozei, cumpararea de matci provenite din ferme de elita si de multiplicare, roiuri la pachet, roiuri pe faguri si familii de albine, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Pentru anul 2009 - 2010, pachetul financiar destinat celor doua actiuni este de 1.966.151 euro, fonduri europene, si 6.652.471 lei, fonduri de la buget.

Dar… apicultorii nu pot solicita ajutorul financiar in nume propriu, ci trebuie sa depuna, anual, cererea de sprijin financiar la sediul formei asociative din care fac parte.Ulterior, formele asociative depun, la Centrele Judetene APIA, cererea de plata, pe baza solicitarilor membrilor.

Beneficiarii ajutorului financiar sunt apicultorii, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizate in asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producatori, constituite conform legislatiei in vigoare.

Cu aceasta ocazie, Institutul National de Asistenta pentru Cetateni (articulatie a Sindicatului Agricultorilor Cultivatorii Directi din Romania) isi ofera serviciile de consultanta celor care doresc sa se organizeze in una din formele de asociere solicitate de Ministerul Agriculturii.