Tradiţionalitatea -
mod de a face bani
Pornim de la faptul că acest articol se adresează celor care deja şi-au
luat soarta în mâini şi, deşi stau ,,la ţară”, gândesc ca orice întreprinzător
deştept. Cum să facă mai mulţi bani cu ceea ce ştiu şi cu ceea ce au?
Prezint mai jos o
modalitate:
Implica multe bătăi de cap, dar cei care au mers pe acest drum spun că
merită: ATESTARE DE PRODUSE TRADIŢIONALE.
Atestarea produselor tradiţionale reprezintă demersurile prin care se
obţine recunoaşterea traditionalităţii unui produs prin intermediul înregistrării
sale în Registrul de atestare a produselor tradiţionale. Ministerul
Agriculturii a atestat anul trecut 1.050 de produse tradiţionale, de 3,7 ori
mai multe faţă de anul anterior, şi a înregistrat 190 de operatori economici
tradiţionali, potrivit datelor furnizate de minister. Trebuie menţionat ca în
perioada 2005 - 2011 au fost atestate 3.853 de produse alimentare tradiţionale.
Din total, ponderea cea mai mare o reprezintă produsele lactate (1.360), urmată
de produsele din carne (1.059).
Condiţiile şi criteriile pentru atestarea
produselor tradiţionale
Produsul tradiţional este produsul care trebuie să fie obţinut din materii
prime tradiţionale, să prezinte o compoziţie tradiţională sau un mod de producţie
şi/sau de prelucrare care reflectă un procedeu tehnologic de producţie şi/sau
de prelucrare tradiţional şi care se distinge în mod clar de alte produse
similare aparţinând aceleaşi categorii.
Produsul tradiţional nu poate fi înregistrat dacă:
- se referă doar la cerinţe de ordin general
utilizate pentru un ansamblu de produse ori la cele prevăzute de o reglementare
comunitară specifică;
- este înşelător, cum
este în special cel care se referă la o caracteristică evidentă a produsului
sau care nu corespunde caietului de sarcini ori specificaţiei tehnice a
produsului şi nici aşteptărilor consumatorilor cu privire la caracteristicile
tradiţionale ale produsului.
Pentru a fi atestat ca produs tradiţional, produsul trebuie să fie conform
unui caiet de sarcini. Cererea de înregistrare a produsului
tradiţional, care include caietul de sarcini, se depune la Direcţia pentru
agricultură şi dezvoltare rurală a judeţului în a cărui rază teritorială se
realizează produsul.
SC
...............
Adresă
J . CUI
. Nr...........din. ...............
Către
Direcţia pentru Agricultură şi
Dezvoltare Rurală a Judeţului …………..
Subsemnatul ....................., administrator/
director la SC .........................., cu sediul în
...................... str. ............. nr. ..........., judeţul……solicit
înregistrarea produsului tradiţional ˝..............................˝,
prelucrat la unitatea din ....................................conform caietului
de sarcini anexat şi în baza normei privind condiţiile şi criteriile pentru
atestarea produselor tradiţionale.
Data
Administrator
Director
Reprezentanţii împuterniciţi ai MAPDR, din cadrul direcţiilor pentru
agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, numiţi pentru acordarea licenţelor
de fabricaţie, analizează dacă cererea şi caietul de sarcini corespund
prevederilor norme şi comunică solicitantului dacă există neconformităţi,
situaţie în care acesta va depune o nouă cerere însoţită de documentaţia
completată conform observaţiilor făcute.
Reprezentanţii împuterniciţi verifică la faţa locului realitatea datelor
înscrise în caietul de sarcini. Rezultatul verificărilor faptice se
înscrie într-un proces-verbal care se semnează de reprezentantul împuternicit
constatator şi de solicitant sau de împuternicitul acestuia, redactat în două
exemplare, dintre care un exemplar rămâne la solicitant şi unul la direcţia
pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană.
În
situaţia în care se constată că datele înscrise în caietul de sarcini nu
corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se menţionează distinct în
procesul-verbal şi constituie motivaţia neînscrierii produsului în Registrul de
atestare a produselor tradiţionale.
În situaţia în care se constată că datele înscrise în caietul de sarcini
corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se menţionează în procesul-verbal,
care constituie actul în baza căruia se înscrie produsul în Registrul de
atestare a produselor tradiţionale.
Direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală
judeţeană va înainta Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale o copie a procesului-verbal şi a caietului de sarcini în baza cărora
produsul se înscrie în Registrul de atestare a produselor tradiţionale.
Legislaţia în domeniu: Ordin MAPDR nr. 690/2004 Publicat în MO nr. 938/14.10.2004 pentru
aprobarea Normei privind condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor
tradiţionale.
Toate demersurile privind atestarea produselor
tradiţionale pe care micul întreprinzător rural este ţinut de legislaţie urmăresc
favorizarea diversificării producţiei agricole, sporirea veniturilor producătorilor
agricoli, creşterea valorii adăugate a produselor alimentare de origine rurală şi
garantarea corectitudinii tranzacţiilor comerciale. Totodată, prin Ordinul ANSVSA nr. 34/2008
privind acordarea de derogări unităţilor care realizează produse alimentare ce
prezintă caracteristici de tradiţionalitate, coroborat cu Ordinul nr. 690/2004
amintit mai sus, se urmăreşte facilitarea micilor producători prin
comercializarea produselor tradiţionale şi în afara judeţului în care are loc
fabricarea.
Dar ceea ce legislaţia nu arată este faptul că pentru a fi un veritabil
produs tradiţional trebuie să avem de la cine învăţa tradiţiile fabricării
produsului. Aşa că este bun la ceva şi un bătrân la casa omului - te poate învăţa
tainele preparării magiunului delicios pe care îl consumai când erai copil sau
cum să faci o palincă straşnică după care să poţi mânca cu poftă o slană sau un
carnat afumat ,,ca la mama acasă”.
Cu astfel de produse nu ai cum să dai greş!
Carmen Curelea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu