Organizarea producătorilor agricoli în grupuri de producători, asociaţii
sau cooperative, indiferent de forma de organizare, au parte de noi oportunităţi
de dezvoltare economică prin folosirea puterii colective atrăgând avantaje
locale, zonale sau regionale înregistrând astfel creşterea prosperităţii atât
la nivelul membrilor familiei cât şi la
nivelul comunităţilor din care fac parte. În ultimii ani, datorită strategiilor
de concentrare sau dezvoltare la nivel mondial, fermierii au fost puşi în faţa
unor decizii strategice fundamentale, pentru a alege cum să acţioneze mai bine
în condiţii de nesiguranţă spre a realiza exploataţii agricole viabile,
rentabile, rezistente la concurenţă, pieţe de desfacere şi accesare de fonduri
europene.
Dimensiunea gospodăriilor ţărăneşti din România sunt mult prea mici faţă de
cele din Uniunea Europeană, determinând venituri reduse pentru a asigura unei
familii un trai decent. Fărâmiţarea proprietăţilor în parcele de mici
dimensiuni face să crească semnificativ cheltuielile de producţie. Dotarea din
punct de vedere tehnologic este extrem de redusă, agricultorii fiind nevoiţi să
plătească preţuri foarte mari pentru serviciile de mecanizare. Serviciile de
consultanţă sau organizări profesional – sindicale, sunt slab dezvoltate sau în
unele zone nu există deloc, astfel nu este nimeni care să le susţină interesele
sau să negocieze avantajos în relaţiile
cu administraţia sau alte grupuri de interese.
Societăţile agricole sau grupurile de producători
au ca scop asigurarea de condiţii necesare pentru obţinerea de avantaje
economice de către toţi membrii cooperatori; satisfacerea cerinţelor membrilor
în aprovizionarea cu mijloace economice pentru procesarea produselor agricole şi
obţinerea de produse finite care să îndeplinească standardele impuse de piaţa
de consum; valorificarea producţiei realizate şi nu în ultimul rând,
dezvoltarea economic-socială a zonei rurale.
Dintre avantajele economice ale unor astfel de asociaţii menţionăm:
reducerea numărului de distribuitori din lanţul de distribuţie; reducerea
riscului de a nu avea unde vinde produsele; influenţe pozitive în stabilirea
preţurilor; surse de venit de încredere şi cu regularitate în timp; aprovizionare
cu materiale de calitate la preţuri rezonabile de la distribuitori; deschiderea
de noi perspective spre a putea adopta tehnologii moderne ce pot face trecerea
de la practicile tradiţionale la practicile cu adevărat productive.
Capitalul social al cooperativelor agricole de gradul I este de 500
lei, fapt ce oferă posibilitatea înfiinţării de cooperative şi de către
persoane care dispun de un capital mic.
Facilităţile fiscale acordate de stat sunt scutirea de la plata
impozitului agricol a cooperativelor agricole pentru primii 5 ani de la
constituire; scutirea de la plata taxelor vamale pentru importurile de
tractoare, maşini şi utilaje agricole, echipamente de irigat şi alte asemenea
echipamente.
Astfel de asociaţii au acces mai uşor la subvenţii şi la fonduri publice,
precum şi la fonduri externe prevăzute în programul de susţinere a agriculturii
României. Sunt recunoscute
de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale ca grupuri de producători, pentru a
beneficia de toate drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare.
România, aflată în prezent în situaţia de adaptare la
noile reglementări comunitare, dispune de o agricultură în care îşi desfăşoară
activitatea aproximativ 37% din populaţie, cu circa 3 milioane de parcele, a căror
suprafaţă medie este de 1,5 ha, fapt care impune cu acuitate organizarea
fermierilor în forme asociative, în vederea modernizării acestei importante
ramuri economice, AGRICULTURA.
Ec. Felecan Valerica
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu