duminică

- Scrisoare deschisa- D-lui Prim Ministru Victor Ponta

Conform declaratiei sale, la o intalnire publica cu d-l Daniel Constantin si dupa etalarea de catre acesta a "recordurilor" din agricultura, primul ministru Victor Ponta, a castigat "faimosul pariu cu agricultura".
Iata scrisoarea deschisa pe care i-am adresat-o, imediat dupa declaratie:

- Scrisoare deschisa-
D-lui Prim Ministru
Victor Ponta

In calitatea mea de agricultor, as putea sa va multumesc pentru aportul pe care l-ati adus, impreuna cu ministrul agriculturii, la indeplinirea maretelor sarcini, pentru castigarea „faimosului pariu cu agricultura”. As fi entuziasmat, daca n-as fi cel putin nedumerit. Caci nu stiu care este obiectul pariului, nu stiu care este pretul si nici nivelul indicatorilor realizati in cadrul obiectivului. Este adevarat ca, doar cu ceva timp in urma, d-l Daniel Constantin – ministrul nostru, al agricultorilor – a facut cunoscut, cu trambite, opiniei publice, oamenilor de la tara, agricultorilor, marile „recorduri” inregistrate in agricultura romaneasca, „recorduri” care au dat peste cap concurenta din Europa. Dar ce legatura au aceste marete realizari cu pariul, voi sti doar cand imi veti marturisi si mie, agricultorul roman, in ce a constat acesta. Caci daca ma lasati pe mine sa traduc, nu-mi este greu, datorita faimei sale, de pe timpul predescesorului dvs. de acum vreo 24 de ani. Pe atunci eram deja matur biologic, dar marturisesc sincer ca nu prea mestecam politica democratica postdecembrista si cand se striga, pe toate canalele, ca s-a castigat pariul cu agricultura, imi exprimam doar nedumerirea, caci daca era vorba de un pariu, acesta apartinea Domnului cu ploile sale. Oricum, daca dvs. l-ati castigat a doua oara, m-ati pus in situatia sa analizez ce s-a intamplat asa de spectaculos cu agricultura, in ultimii 24 de ani, pastoriti de mai multi prim ministri, de la Petre Roman, pana la dvs. si de cei aproape 25 de ministri ai agriculturii din aceasta perioada. Este drept ca urmatorii 8 prim ministri, dupa d-l Petre Roman, au ascuns angajarea in acest „pariu”, dar nu inseamna ca n-au fost implicati.
Pai cu ce sa incepem?
Haideti sa incepem prezentand, pe scurt, situatia agriculturii la sfarsitul anilor '80, ca baza a pariului de care v-ati ocupat dvs, cei vreo 10 prim ministri si ministrii amintiti.
Agricultura era organizata in exploatatii mari, de stat si cooperatiste (e drept cooperative de tip comunist, constituite in mod abuziv, dar asta e o alta discutie), in baza carora s-au efectuat investitii majore, atat pentru obtinerea unor productii stabile, cat si pentru integrarea productiei primare. Pe atunci majoritatea datoriilor externe erau achitate din valorile obtinute din agricultura, atat pe piata interna, cat si la export. Totodata mare parte din forta de munca de la sate, avea prin aceste investitii, asigurate locuri de munca. Aceste investitii majore s-au facut din munca de decenii a oamenilor de la tara, sau din credite achitate tot din munca lor.
Sistemele de irigatii cuprindeau o suprafata de peste 3 milioane de hectare, care asigurau operatiunile de irigat in majoritatea zonelor tarii, ce puteau fi afectate de seceta. Pe timpul mandatelor dvs., cei 10 prim ministri, majoritatea acestor sisteme au fost distruse, iar cheltuielile adaugate, pentru reabilitarea si punerea in functiune a mai putin de 200 de mii de hectare, a costat statul roman, de fapt cetateanul roman de la sate si nu numai, circa 16 miliarde de Euro, conform raportului unei comisii parlamentare. Daca adaugam circa inca 10 miliarde de Euro, reprezentand distrugerea in totalitate a infrastructurii de integrare – ferme si complexe zootehnice, unitati de procesare, etc – se poate stabili doar in parte, realizarea obiectivului acestui „pariu”.
Locurile de munca dezafectate de obiectivele „faimosului pariu”, a trimis la cules de capsuni, in Europa , milioane de cetateni romani. Caci la investitiile distruse, s-au adaugat si inutilitatea unitatilor industriale si de servicii, pentru mentenanta acestora, dar si unitatile industriale necesare pentru utilaje si echipamente in sector.
In aceasta perioada, ca beneficiari ai unor fonduri europene, achizitionam aproape in totalitate, tehnologia necesara din Europa, unde transferam, pe langa resursele primite, si cealalta parte, care reprezinta cofinantarea proiectelor din resurse proprii. Cu acesti bani asiguram locuri de munca in Europa, in loc sa aducem in tara brandurile necesare, pentru a da de lucru romanilor.
Mai adaug, in cateva date, situatia agricultorilor romani, prezentata in date oficiale.
Subventia acordata, atat din resurse europene, cat si din bugetul de stat, este pe penultimul loc in Europa, de doua-trei ori mai mica decat in statele mari producatoare agricole, in timp ce piata produselor obtinute, este cea mai haotica din Europa.
Productivitatea in agricultura – Kg/ha(record dupa d-l Constantin) – este pe ultimele locuri in Europa.
Capitalul fix in agricultura romanesca (541E/ha), este de aproape 12 ori mai mic decat in Franta, de exemplu (cu 6550E/ha).
Viteza de acumulare a capitalului fix din agricultura Romaniei, este de 33E/ha, fata de 308E/ha in Franta.
Si mai sunt multe alte date asemanatoare
Acestea sa fie obiectivele care ar putea sta la baza „pariului”castigat de dvs.? Mai enumerati si dvs. cele pe care le-ati tinut in secret pana astazi si care constituie fundamentul entuziasmului pe care l-ati afisat.
Sa nu credeti ca sunt naiv si nu inteleg necesitatea dvs. de a inventa diverse argumente de a seduce populatia ignoranta in domeniu, aveti nevoie de a prosti populatia, in pragul alegerilor si observ ca nu aveti nici o jena si nici nu e greu. La nivelul de cunoastere a populatiei rurale... Apropo, d-le Prim Ministru, stiti care este situatia statistica a educatiei pentru tinerii de la sate? Va spun eu si verificati: doar circa 16% ajung sa termine studii medii si doar 2(doi)% studii universitare!! In ceea ce priveste asistenta medicala, situatia este la fel de grava. Va spune ceva asimilarea acestei situatii cu un dezastru national? Aveti dvs. si ceilalti politicieni de pana acum, vreo contributie la acest „record”(ca sa folosesc terminologie de tip Daniel Constantin)? Sau aveti aceste date si va propuneti o reforma radicala, atat in educatie cat si in sanatatea populatiei de la sate.

Daca-mi dati voie, va dau un sfat: ignorati macar o zi consultarile de specialitate cu d-l Daniel Constantin si programati o intalnire cu reprezentanti autentici ai agricultorilor. Va asigur ca veti primi informatii surprizatoare. Iar pentru viitor, daca veti fi in masura sa desemnati un ministru al agriculturii, introduceti drept criteriu, intocmirea unui buget pentru o ferma si executarea lui macar un an. Atunci doar, va incepe sa priceapa el, viitorul ministru, cu ce se mananca agricultura...
In rest, d-le Prim Ministru, s-auzim numai de bine.

Cu stima,
Marcel Cucu – agricultor